Antena Meniu Search
x

Florin Cîţu, despre negocierile cu PSD: Trebuie să găsim cel mai bun compromis pentru un guvern cu puteri depline

Florin Cîţu a declarat înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL că vor exista discuţii pe punctele care nu au fost agreate de echipele de negociere ale PNL şi PSD, iar scopul lui ca preşedinte este să se asigure că principiile pentru care au fost votaţi liberalii nu sunt diluate într-o astfel de guvernare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.11.2021, 11:33

Florin Cîţu spune că PNL trebuie să găsească cel mai bun compromis pentru guvernarea cu PSD
Florin Cîţu spune că PNL trebuie să găsească cel mai bun compromis pentru guvernarea cu PSD - Observator

Biroul Executiv al PNL se reuneşte, vineri, pe agenda discuţiilor aflându-se sancţionarea fostului preşedinte Ludovic Orban, după atacurile la preşedintele Klaus Iohannis şi la conducerea partidului, precum şi stadiul negocierilor cu cei de la PSD, pentru formarea Guvernului, care s-au desfăşurat pe tot parcursul săptămânii. PNL şi PSD mai au câteva elemente unde nu au ajuns la un consens, pe tema majorărilor de venituri, cota unică, reforma justiţiei, decizia urmând să fie luată la nivel politic, şi nu la nivelul tehnic al echipelor de negociere.

Cele mai importante declaraţii făcute de Florin Cîţu

  • Rotaţia premierilor este o variantă;
  • O să avem o discuţie pe punctele pe care nu le-au agreat echipele de negociere în acest moment;
  • Eu sper ca negocierile să se termine în acest weekend, să avem un guvern săptămâna viitoare;
  • Scopul negocierilor este să vedem dacă ne putem înţelege pe planurile de guvernare;
  • În acest moment, mandatul este foarte clar, acela de a începe negocierile în jurul unei guvernări liberale. Dacă din aceste negocieri venim cu o altă soluţie, vom merge în partid şi vom cere un alt mandat;
  • (Întrebat dacă îşi mai doreşte să fie premier) Nu este vorba despre mine personal aici. Este vorba despre guvernarea pentru România, care să funcţioneze până în 2024. Trebuie să găsim cea mai bună soluţie pentru a avea un guvern, sau cel mai bun compromis poate, pentru a avea un guvern cu puteri depline;
  • Ceea ce mă interesează pe mine ca preşedintele PNL este ca principiile şi lucrurile pentru care am fost votaţi să nu fie diluate în această guvernare;
  • Cum va arăta guvernul, premierul, acestea vor fi stabilite la negocieri;
  • Va fi decizia partidului, eu mă voi pronunţa în interiorul BEx. Nu e vorba despre Ludovic Orban, ci despre orice persoană care încalcă statutul (despre excluderea lui Ludovic Orban)

Premierul, marea problemă a viitoarei construcţii PNL-PSD-UDMR

Pe acelaşi subiect

Numele premierului cu care cele trei partide vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni este marea problemă, în acest moment, pentru că atât PNL cât şi PSD doresc să îşi impună propriul premier. 

S-a discutat inclusiv despre varianta unei rotaţii a premierilor celor trei partide, pe o perioadă de doi ani, însă această variantă nu a fost încă validată de forul de conducere al PNL. 

Cel mai probabil, partidele vor ajunge la o mediere cu preşedintele Klaus Iohannis pentru stabilirea numelui premierului, înainte de consultările care vor avea loc cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu, despre negocierile cu PSD: Trebuie să găsim cel mai bun compromis pentru un guvern cu puteri depline