Antena Meniu Search
x

Florin Cîţu lansează un scenariu care îi va costa scump pe români, după ce BNR a mărit dobânda-cheie la 4,75%

Rămas fără funcţii importante, Florin Cîţu s-a erijat în specialist pe probleme economice şi a lansat un scenariu sumbru pentru buzunarele românilor, ca urmare a majorării dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 07.07.2022, 14:27

Florin Cîţu lansează un scenariu care îi va costa scump pe români
Florin Cîţu lansează un scenariu care îi va costa scump pe români - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Fostul lider al PNL, Florin Cîțu, susține că Banca Națională a scăpat inflația de sub control, iar până în anul 2024, România se va confrunta cu o rată a inflației cu două cifre. Florin Cîțu arată că soluția pentru a scădea rata inflației este la Banca Națională a României și Ministerul de Finanțe.

"BNR recunoaște că a scăpat inflația de sub control. Urmează dobânzi mai mari și o rată a inflației cu două cifre până în 2024 cel puțin.

BNR confirmă că cel puțin 65% din rata inflației se datorează factorilor interni (așa cum am tot spus). BNR influențează CORE2-inflația de bază.

"Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat trendul ascendent în prima lună a trimestrului II, inclusiv în raport cu previziunile, dar și l-a temperat apoi, ajungând la 9,1 la sută în luna mai, de la 7,1 la sută în martie, "

Pe acelaşi subiect

Excedentul de cerere alimentează creșterea prețurilor în continuare. Prețurile sunt determinate de cerere și ofertă. Atât timp cât există excedent de cerere prețurile nu au cum să scadă. Din contră, vor continua să crească într-un ritm accelerat alimentând rata inflației în perioada următoare. Din păcate, BNR confirmă că în acest moment aleargă după rata inflației.

"Evoluția face probabilă o reamplificare vizibil peste așteptări a excedentului de cerere agregată în acest interval, dar relativ moderată."

Soluția pentru inflație mica și dobânzi mici? La BNR+MF", a scris Florin Cîţu pe Facebook.

BNR a majorat dobânda-cheie, peste aşteptările analiştilor

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de miercuri, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022”, arată BNR.

O normalitate, spune guvernatorul Mugur Isărescu, care transmite că ne-am obişnuit cu dobânzile mici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu lansează un scenariu care îi va costa scump pe români, după ce BNR a mărit dobânda-cheie la 4,75%