Video "Gaura" din Buget face victime la instituţii mari ale statului. Nicolae Ciucă a găsit trei şefi vinovaţi şi i-a forţat să plece din funcţii
Cutremur la vârful mai multor instituţii importante ale statului. Şeful Fiscului şi președintele Agenției pentru Resurse Minerale şi-au dat demisia la solicitarea premierului. Iar conducătorul Autorității Naționale a Vămilor a fost eliberat din funcţie. Nicolae Ciucă ar fi luat deciziile, nemulţumit de gradul de colectare a taxelor. Guvernul se baza pe circa 9 miliarde de lei care acum lipsesc din vistieria statului.
Lucian Heiuş a anunţat aseară că a demisionat de la conducerea Agenţiei de Administrare Fiscală. Fără să spună însă şi motivul.
Bianca Iacob, reporter Observator: Heiuş şi-a făcut un minibilanţ în care şi-a trecut realizările - jaloanele din PNNR, dar şi sumele colectate care au mers la bugetul de stat. Pe scurt, peste 353 de miliarde de lei, în 2022, mai mult cu 58 de miliarde faţă de anul precedent.
Nicolae Ciucă a cerut demisii, nemulțumit de "gaura" din buget
Cifrele nu l-au impresionat însă pe Nicolae Ciucă. Potrivit surselor Observator, premierul le-a cerut preşedintelui ANAF dar şi şefului Direcţiei Mari Contribuabili, fostul ministru de Finanţe Ionuţ Mişa, să renunţe la funcţii, nemulţumit de "gaura" din bugetul de stat.
- Nicoleta Cârciumaru, vicepreședinte ANAF, a fost propusă pentru funcția de preşedinte interimar al instituției
- Nicolae Ciucă l-a demis pe șeful Vămilor, Bogdan Mihei. "Instituțiile statului trebuie să fie mai performante"
- Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a demisionat: "Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare"
"Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni. L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale", a anunţat şeful Guvernului pe pagina de Facebook.
Bianca Iacob, reporter Observator: Şi ministrul Finanţelor a spus că sumele încasate la buget de ANAF sunt mai mici decât cele asumate în program. Fiscul a strâns cu 9 miliarde mai puţin decât era în plan. Asta ar fi rezolvat parţial problema salariilor din Educaţie, de exemplu. Revendicările dascălilor însumează 8 miliarde de lei.
Unii analişti cred însă că se caută vinovaţi pentru că încasările au fost supraestimate
Gabriel Biriș, consultant fiscal: Probabil că se caută vinovaţi. Accizele colectate ţin mai mult de consumul intern, ori consumul intern pare că a încetinit, ăsta e motivul real. Dacă s-a bugetat mai mult decât s-a colectat, asta este în secundar, asta nu poate fi imputată Agenţiei de Administrare Fiscală şi Agenţiei Naţionale a Vămilor, pentru că dacă ai pus mai mult decât se poate colecta nu ai cum să colectezi.
După demisia lui Lucian Heiuş, la conducerea instituţiei a fost propusă Nicoleta Cârciumaru, numită recent vicepreşedinte ANAF şi susţinută de liberali. Ea a fost, până la sfârşitul lunii trecute, șefa regionalei București a Fiscului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰