Meniu
Search
x

Iohannis, despre criza energetică: Acolo unde se poate face economie, este bine şi corect să se facă. Nu-şi doreşte nimeni ca românii să tremure de frig

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că premierul şi ministrul Energiei l-au asigurat că România a luat măsurile necesare şi are rezervele necesare de gaz pentru a putea trece prin iarnă.

De Redactia Observator la 07.09.2022, 15:04

Şeful statului a adăugat, întrebat despre recomandarea europeană de reducere a consumului cu 15% atât în instituţii publice, cât şi pentru cetăţeni, că „nu îşi doreşte nimeni să avem instituţii unde se stă pe frig şi nu îşi doreşte nimeni ca românii să stea acasă şi să tremure de frig”, însă acolo unde există posibilitatea să fie făcută economie, atunci este corect şi bine să fie realizat acest lucru, notează news.ro.

Klaus Iohannis despre discuţiile cu ministrul Energiei

„Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu este o problemă care a fost creată în România pentru români şi nu este o problemă în Europa creată pentru europeni. Guvernul României, de la bun început, a luat lucrurile foarte în serios, a căutat şi găsit modalităţi de ameliorare a situaţiei. În toate discuţiile pe care le-am avut eu cu premierul şi ministrul Energiei am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă şi aşteaptă soluţii şi, dintre ei, o atenţie specială către consumatorii vulnerabili, oamenii care nu îşi permit pur şi simplu să plătească preţuri mari la energie. S-a ţinut cont de aceste lucruri şi toate demersurile şi ordonanţele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în aşa fel încât să sprijine sectorul producţie şi distribuţiei, dar prioritar să fie protejaţi oamenii de creşteri exacerbate ale preţurilor. Şi acest lucru se întâmplă şi ultima ordonanţă, care a creat o oarecare rumoare în piaţă, protejează cetăţenii români. În acelaşi timp este gândită pentru a crea o echilibrare în piaţă, fiindcă trebuie să recunoaştem că unii au făcut profituri uriaşe în criza energetică”, a spus Klaus Iohannis, întrebat îîntr-o conferinţă de presă miercuri dacă poate garanta că în perioadă iarnă nu va exista situaţia în care alimentarea cu energie şi gaze va fi oprită.

„Şi atunci întrebarea mea următoare şi discuţie cu premierul şi ministrul Energiei a fost – cum vom trece iarna? Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit şi pe care pot să vi-l dau”, a completat şeful statului.

Pe acelaşi subiect

Chestionat în ce măsură susţine recomandarea europeană de reducere a consumului cu 15% atât în instituţii publice, cât şi pentru cetăţeni, preşedintele Iohannis a răspuns: „Putem să constatăm noi, la tot pasul, că încă mai există instituţii şi oameni care irosesc energia pur şi simplu, ceea ce nu este foarte înţelept în condiţiile în care energia este foarte scumpă şi probabil la mare căutare în această iarnă”.

„Însă haideţi să nu înţelegem greşit - nu doreşte nimeni să avem instituţii unde se stă pe frig, ca acum mulţi ani, unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi, şi nu îşi doreşte nimeni ca românii să stea acasă şi să tremure de frig. Acolo unde se poate face economie, este înţelept, este bine şi este corect să se facă”, a completat Klaus Iohannis

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Iohannis, despre criza energetică: Acolo unde se poate face economie, este bine şi corect să se facă. Nu-şi doreşte nimeni ca românii să tremure de frig