Antena Meniu Search
x

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, după discuţiile cu Iohannis: Dorim să atingem suveranitatea energetică. Contăm pe România în acest sens

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a declarat miercuri că ţara sa doreşte să obţină suveranitatea energetică în următorii ani şi o independenţă de resursele ruseşti, aspect în care contează şi pe sprijinul României, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 14:09

Preşedintele României, alături de omologul ungar
Preşedintele României, alături de omologul ungar - Captură Video - Administraţia Prezidenţială

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Am vorbit şi despre domeniul energiei, despre dependenţa energetică, despre diminuarea acestei dependenţe. Ungaria este şi mai dependentă şi mai vulnerabilă, în acest sens. Noi nu suntem ţară maritimă, nu avem port maritim, deci suntem şi mai dependenţi de sursele de energie ruseşti decât România. Noi dorim să scădem această dependenţă energetică în următorii ani şi dorim să atingem suveranitatea energetică. Lucrăm pe acest domeniu şi ne bucurăm de orice iniţiativă şi susţinem orice iniţiativă care creşte potenţialul de diversificare energetică şi care ne aduce mai aproape de independenţa de resursele ruseşti. Contăm pe România şi în acest sens, pentru că sursele de energie care provin din sau prin România pot ajuta Ungaria. Trebuie să asigurăm încălzirea atunci când vine frigul. Şi cetăţenii maghiari trebuie să treacă şi peste această iarnă, deci putem susţine deciziile care nu fac oamenii din Ungaria vulnerabili şi nu le afectează semnificativ negativ viaţa de zi cu zi", a spus Katalin Novak.

Katalin Novak, vizită oficială la Bucureşti

Ea a menţionat că în discuţiile cu preşedintele Iohannis a fost abordată şi tema războiului din Ucraina, adăugând că atât Ungaria, cât şi România sunt afectate, ca ţări vecine cu această zonă de război.

Pe acelaşi subiect

Katalin Novak a mai precizat că până în prezent peste 9 milioane de refugiaţi au sosit în Ungaria şi că aceştia se bucură de susţinere din partea populaţiei.

"Există o solidaritate în Ungaria, cum nu s-a mai văzut. O acţiune umanitară de această amploare încă nu a avut loc în istoria Ungariei. Şi în România oamenii vin în ajutorul refugiaţilor. Pentru ambele ţări aceasta înseamnă o provocare semnificativă. Mulţumim pentru orice ajutor posibil şi ne bucurăm pentru cuvintele de recunoştinţă pe care le-am primit în acest sens. Interesul nostru este comun", a spus ea.

Katalin Novak va mai avea întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, după discuţiile cu Iohannis: Dorim să atingem suveranitatea energetică. Contăm pe România în acest sens