Antena Meniu Search
x

Iohannis, despre supraimpozitarea veniturilor: "O discuție așezată poate garanta sustenabilitatea"

Pentru garantarea sustenabilității sistemului de impozitare este nevoie de o discuție așezată, a spus, marți, președintele României, Klaus Iohannis, întrebat despre supraimpozitarea veniturilor bugetarilor ale căror salarii depășesc salariul șefului statului, informează Mediafax.

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 16:48

Iohannis, despre supraimpozitarea veniturilor: "O discuție așezată poate garanta sustenabilitatea"
- Facebook / Administrația Prezidențială a României

Întrebat, marți, la Buenos Aires, dacă găsește măsura supraimpozitarea veniturilor bugetarilor cu salarii mari ca fiind una oportună, președintele României, Klaus Iohannis, spune că este nevoie de o „discuție așezată” și că oricum sunt mult mai multe categorii cu venituri mai mari decât cele ale președintelui.

Ciolacu precizează că în coaliție nu a fost discutată "zona de privat, ci a fost vorba de veniturile numai de la statul român"

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur că este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că în coaliție nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor. „Nu s-a vorbit despre înghețarea salariilor bugetarilor. Avem legea 153. Urmează, în cererea de plată nr. 4 să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată, nu s-a vorbit niciodată de vreo înghețare de venituri în niciun sistem. Cu adevărat, este o abordare corectă și profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul, e normal să avem o abordare corectă și unitară”, spune Marcel Ciolacu.

Despre impozitarea progresivă a veniturilor de peste 25.000 de lei, el afirmă că au fost discutate mai multe variante.

„E o discuție. Sunt două drepturi prevăzute în Constituție - la muncă și la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuție, sub nicio formă în ordonanță, nu putem să prinde cumul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei și ești și portar la o primărie - eu nu pot lua dreptul acelui om să-și acopere minimum necesar familie. Vorbim de cumulul de salariul și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depășești salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului... În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie, nu poți interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri”, adaugă social-democratul. Ciolacu precizează că în coaliție nu a fost discutată „zona de privat, ci a fost vorba de veniturile numai de la statul român”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Iohannis, despre supraimpozitarea veniturilor: "O discuție așezată poate garanta sustenabilitatea"