Antena Meniu Search
x

Video Bugetarii "de lux" care vor fi afectați de măsurile de austeritate pregătite de Guvern. Supraimpozitare cu 16% a salariilor mari

Guvernul propune măsuri de austeritate pentru a acoperi gaura uriaşă de la bugetul statului. Şi apar şi primele scenarii. Tot ce depăşeşte salariul președintelui ţării, adică toate veniturile de peste 25.000 de lei, ar urma să fie supraimpozitate cu 16%. Aceasta este propunerea discutată în acest moment în Coaliție, dar o decizie concretă va fi luată şi după ce Ministerul Finanţelor va primi analizele de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internaţional. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 26.04.2023, 14:22

Vezi și

Finanțele așteaptă analizele de la Banca Mondială și FMI, urmează apoi discuții în coaliție, iar măsura va fi regăsită în Ordonanța de Urgență cu economii la buget, care cel mai probabil va intra în vigoare pe 15 mai. Mai exact, se va supraimpozita cu 16% salariul și cumulul salariu-pensie la stat ce depășește venitul președintelui.

"Ar fi un număr considerabil de persoane care au un salariu mai mare decât președintele, dar asta sigur este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuție așezată aprobată, pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa, măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil, pot fi discutate. Eu mă aștept de la coaliție să vină cu o soluție integratoare", a fost de părere Klaus Iohannis.

Ciucă, despre măsurile pregătite de Guvern: Nu facem altceva decât să reducem cheltuieli care nu sunt absolut necesare

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că prin ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare "nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare".

Pe acelaşi subiect

"O clarificare aspectelor firești legate de acele discuții privind cheltuielile publice.... Cu toată responsabilitatea, așa cum am făcut-o și anul trecut când am avut de gestionat un an foarte greu, la fel și anul acesta, nu facem altceva decât să luăm acele măsuri ca să asigurăm stabilitatea bugetară și să ne asigurăm că avem banii necesari pentru îndeplinirea obiectivelor conform programului de guvernare. (...) Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare", a spus Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.

Premierul a precizat că sunt domenii, prespectiv bunuri și servicii, autoturisme, mobilier și alte cheltuieli, care trebuie foarte bine gestionate, dar că sunt exceptate serviciile medicale, de educație,sau veniturilor salariaților.

"Asta doresc să fie foarte clar înțeles de către toată lumea. Avem nevoie de acest echilibru și în anul 2023 pentru că, așa cum am menționat, cifrele pe care le avem astăzi pe masă, legat de anul 2022, ne demonstrează că au fost măsuri care ne-au asigurat creștere economică, stabilitate, au făcut ca România să fie cea mai stabilă țară din regiune și ne creează persoectivele pentru a avea încredere că în continuare putem să mizăm pe creștere economică și să asigurăm îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare", a conchis premierul.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că în coaliție nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Bugetarii "de lux" care vor fi afectați de măsurile de austeritate pregătite de Guvern. Supraimpozitare cu 16% a salariilor mari