Antena Meniu Search
x

Iohannis îl contrazice pe şeful Armatei: Nu este risc de atentate, nu suntem ameninţaţi direct

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Zărnești, că România nu va trimite soldați în Ucraina. Președintele a precizat, totodată, că o decizie privind cedarea unei baterii Patriot se va lua în CSAT şi că nu acceptă ca România să rămână fără apărare antirachetă. Referitor la declaraţia şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, care a avertizat asupra riscului escaladării războiului din Ucraina, motiv pentru care România trebuie să se pregătească, şeful statului a spus că românii nu au de ce să se teamă.

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 14:34

Iohannis: România nu va trimite soldați în Ucraina. Nu suntem ameninţaţi direct de escaladarea războiului
Iohannis: România nu va trimite soldați în Ucraina. Nu suntem ameninţaţi direct de escaladarea războiului - Observator

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări miercuri că România nu va trimite combatanţi în Ucraina şi a vorbit despre achiziţiile de Apărare. "România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat", a spus Iohannis.

Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, preşedintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi şi nu mai este atât de uşor să faci o achiziţie şi inflaţia care a stricat un pic socoteală.

"În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulţi bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziţionate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de aşa ceva şi poate odată o să avem, fiindcă nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta şi nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulţi ani",  completat şeful statului.

Articolul continuă după reclamă

Despre afirmaţia şefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, preşedintele a ţinut să precizeze că "România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziţii publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult". "Este o chestiune care s-a discutat şi la alt nivel, că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru a accelera exact în această zonă", a precizat preşedintele.

Pe acelaşi subiect

Iohannis: Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar exista vreun pericol de atentate în România

Preşedintele Iohannis a ma spus că nu există nicio ameninţare directă la adresa României şi nu are "niciun semnal şi nicio indicaţie" că ar exista vreun pericol de atentate sau alte "evenimente nedorite" care să vizeze ţara noastră.

"Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Din toate informaţiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar, sigur, trebuie să fim întotdeauna pregătiţi pentru evenimente neaşteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm şi în acest sens trebuie să conştientizăm valoarea apartenenţei noastre la NATO, la Uniunea Europeană şi aşa mai departe. Este foarte, foarte important să înţelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliaţii şi facem faţă oricărei situaţii foarte bine. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat", a declarat şeful statului.

Iohannis: Nu accept ca România să rămână fără apărare antirachetă

Întrebat cum comentează varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina, în ce condiţii ar trebui făcut acest lucru şi ce ar urma România să primească la schimb, şeful statului a spus că nu acceptă să rămânem fără apărare antirachetă.

"Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din Armată care în final trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care sigur trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat", a declarat Klaus Iohannis,

Întrebat când va convoca şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării la care să fie discutat subiectul sistemelor Patriot, şeful statului a răspuns: "Imediat după ce experţii clarifică chestiunile".

"Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici, nu ştiu, de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar. Sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel, nu se va face nimic", a continuat Iohannis.

Întrebat dacă există un orizont de timp, Klaus Iohannis a spus "Nu există un orizont de timp, fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp". Preşedintele a mai spus că preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski "aşteaptă cu mare interes decizia României".

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi seară, că este prematur să se spună dacă România va da sau nu Ucrainei o baterie Patriot, fiind o decizie extrem de importantă pe care o va lua CSAT. "O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova", a mai spus Ciolacu, care a adăugat că Rusia nu va ataca România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri politice » Iohannis îl contrazice pe şeful Armatei: Nu este risc de atentate, nu suntem ameninţaţi direct