Antena Meniu Search
x

Kelemen Hunor atacă la CCR proiectul votului prin corespondență

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că varianta proiectului votului prin corespondență adoptată de Senat este o "greșeală uriașă", adăugând că Uniunea va "încerca" atacarea inițiativei la Curtea Constituțională dacă forma finală are prevederi neconstituționale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că varianta proiectului votului prin corespondență adoptată de Senat este o "greșeală uriașă", adăugând că Uniunea va "încerca" atacarea inițiativei la Curtea Constituțională dacă forma finală are prevederi neconstituționale

"Varianta adoptată ieri în Senat, din punctul nostru de vedere, este o greșeală uriașă, este o greșeală extraordinar de mare. Noi considerăm că nu este necesar și nu ai voie să faci experimente cu societatea doar din dorința de a rezolva o problemă reală, dar nefiind atent la toate detaliile și la consecințele care s-ar putea să apară. (...) Nu vom renunța să aducem argumente și în Parlament și în spațiul public și vom încerca să atacăm la CCR dacă vom considera că forma finală a proiectului are prevederi neconstituționale, dar pentru acest lucru avem nevoie de 50 de semnături la Camera Deputaților sau 25 de semnături la Senat. UDMR singur nu are semnăturile necesare", a afirmat Kelemen Hunor, într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

El a susținut că sunt și probleme de procedură și probleme constituționale în ceea ce privește proiectul adoptat, luni, de Senat.

"Noi am vrea să atragem atenția colegilor din toate partidele, mai ales colegilor din PNL și PSD, că ei au votat acest proiect de lege, că există într-adevăr probleme serioase și mai este timp să ne gândim cum am putea rezolva această problemă. Mai este timp să ne așezăm la masă și să analizăm", a spus Kelemen Hunor.

Întrebat dacă va discuta cu copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, care afirma că sunt motive de contestare a proiectului la CCR, el a precizat că se va discuta cu toți colegii care consideră că această modalitate de a vota anul viitor nu este una corectă, inclusiv cu președintele Senatului.

"Dacă nu vom reuși să-i convingem pe colegii noștri că, pe termen lung, trebuie să ne gândim și nu populismul ieftin trebuie să ne ghideze, atunci vom discuta cu toți colegii care consideră că această modalitate de a vota anul viitor nu este una corectă, inclusiv cu domnul Tăriceanu. Sunt și alți colegi din celelalte partide mai mici (...) și încercăm să adunăm 25 de semnături la Senat sau 50 la Camera Deputaților", a explicat Kelemen.

El a precizat că în acest moment mai este o etapă de parcurs — Camera Deputaților — și speră că anumite chestiuni pot fi discutate rațional.

"Sper că anumite chestiuni pot fi discutate rațional și putem să renunțăm la acel populism care ne-a dus până la acest moment, într-o situație care nu va fi din punct de vedere politic foarte bună pentru România. Sper că în Camera Deputaților vom reuși să schimbăm ceea ce trebuie schimbat și va rămâne pentru alegerile parlamentare modul de a vota pentru diaspora așa cum este în lege — în mod direct și cu secții de votare în străinătate, atâtea secții de câte este nevoie și pentru prezidențiale fiind un singur colegiu se poate discuta despre o variantă inclusiv votul prin corespondență și cu niște proceduri care vor asigura toate elementele necesare din punct de vedere practic și constituțional pentru o lege funcțională", a arătat Kelemen.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Kelemen Hunor atacă la CCR proiectul votului prin corespondență