Antena Meniu Search
x

Planul lui Klaus Iohannis pentru consultările cu PSD, AUR și USR; Miniștrii care au semnat moțiunea, excluși dintr-un viitor guvern - surse Observator

Klaus Iohannis le pregătește o surpriză liderilor politici din Opoziție, în vederea consultărilor de săptămâna viitoare. Președintele României ar intenționa să îi cheme la pachet pe semnatarii moțiunii de cenzură și să le ceară o soluție, spun sursele Observator.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.10.2021, 15:32

Klaus Iohannis va convoca consultări abia săptămâna viitoare
Klaus Iohannis va convoca consultări abia săptămâna viitoare - Hepta

UPDATE 15:30. Președintele Klaus Iohannis a programat consultările pentru luni, la ora 12:00. Conform programului anunțat de Administrația Prezidențială, partidele din Parlament vor merge separat la Palatul Cotroceni.

Președintele României, Klaus Iohannis, ar vrea să cheme la consultări PSD, AUR și USR la pachet și să le ceară să vină cu o soluție, dacă tot au dat jos Guvernul Cîțu, spun sursele Observator, conform reporterului Larisa Bernaschi.

În condițiile în care USR a anunțat că nu va negocia niciodată cu AUR șI PSD, reciproca fiind și ea valabilă, este posibil ca respectivele partide nici să nu se prezinte la consultări dacă sunt chemate în această formulă. 

Nici varianta în care USR și PNL bat palma pentru un nou Guvern nu este la îndemână, după ce surse politice au declarat pentru Observator că liberalii vor pune condiții ca să primească înapoi USR la guvernare. Una dintre aceste condiții ar putea fi ca din noul guvern să nu facă parte niciun ministru care a votat moțiunea de cenzură.

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis e optimist, în plină criză politică și pandemie de coronavirus

"Eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție", a declarat Klaus Iohannis. Dacă PNL și Iohannis ar renunța la nominalizarea lui Florin Cîțu, lucrurile ar putea fi simplificate. Mingea este însă pasată în terenul foștilor parteneri de coaliție.

Klaus Iohannis, președintele României: E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul.

Reporter: Mai este posibilă refacerea coaliției?

Florin Cîțu, premierul României: Este o decizie a biroului excutiv al PNL de a nu mai avea discuții în ceea ce privește guvernarea cu partidul care votează astăzi alături de PSD și AUR.

Florin CÎțu a declarat de altfel în timpul dezbaterilor la moțiune de cenzură că miniștrii USR ar fi trebuit să fie dați toți afară mai devreme, din moment ce au votat o moțiune de cenzură în care se suține că sunt incompetenți.

USR nu exclude anticipatele

Purtătorul de cuvânt al USR Ionuţ Moşteanu spune că există posibilitatea unor alegeri anticipate dacă nu va fi găsită o soluţie coerentă de guvernare, amintind încă o dată cu USR nu va susţine un nou Guvern Cîţu şi spunând că România nu trebuie să fie dependentă de Florin Cîţu.

"Florin Cîţu ne-a dat afară din Guvern doi miniştri şi sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui şi a avut o anumită susţinere, din punctul nostru de vedere, pripită. Nu am abandonat guvernarea, am fost daţi afară din acest Guvern de către Florin Cîţu, prin încălcarea repetată a acordului de coaliţie. Opţiunea USR este refacerea coaliţiei, dacă este posibil, dacă celelalte partide din coaliţie vor asta, dacă preşedintele Klaus Iohannis vede asta ca o soluţie. Cred că ar fi o soluţie sănătoasă.

România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om, de Florin Cîţu. Văd că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis îl susţin cu tărie. Eu cred că Florin Cîţu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. Este rezultatul unui dialog, unor discuţii între partenerii de coaliţie. Acum aproape un an de zile a avut o mare şansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliţie şi să facă nişte lucruri. A arătat că nu a putut. A plecat acasă. E nevoie de un nou premier. Noi ne vom aşeza la masă. Avem aceeaşi poziţie. Vom avea întâlniri zilele acestea. Mâine avem un nou Birou Naţional şi o să decidem”, a explicat Moşteanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Planul lui Klaus Iohannis pentru consultările cu PSD, AUR și USR; Miniștrii care au semnat moțiunea, excluși dintr-un viitor guvern - surse Observator