Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, atac la adresa PSD, la aniversarea aderării la NATO

Klaus Iohannis a acuzat Partidul Social Democrat, cu ocazia aniversării aderării la NATO, că "a fragilizat statutul țării" în cadrul Alianței și a Uniunii Europene, prin "asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept".

de Redactia Observator

la 02.04.2019, 15:19

Președintele României Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a atacat guvernarea PSD, "sinonimă cu incapacitatea administrativă şi diletantismul" - Mediafax Foto via Hepta

Klaus Iohannis a acuzat Partidul Social Democrat, cu ocazia aniversării aderării la NATO, că "a fragilizat statutul țării" în cadrul Alianței și a Uniunii Europene, prin "asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept". 

"Guvernarea PSD, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă şi diletantismul, vulnerabilizează România", a declarat Președintele României.

"Pentru ţara noastră, nu a fost deloc uşoară revenirea la democraţie după epoca neagră a comunismului şi tocmai de aceea merită salutat şi apreciat efortul conjugat al tuturor forţelor politice, al diplomaţiei şi al armatei, care a făcut posibil dezideratul naţional de a aduce România în NATO şi în spaţiul valorilor euroatlantice. Cu atât mai condamnabile sunt acţiunile actualei majorităţi PSD, care, prin asaltul - fără precedent în ultimii treizeci de ani - la adresa statului de drept, riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană", a afirmat Klaus Iohannis.

Atac la adresa majorității PSD

În opinia Președintelui, "modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism, acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democraţiei, nu consolidarea justiţiei, nu responsabilitate şi predictibilitate în economie, nu infrastructură care să garanteze inclusiv siguranţa oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD".

"În contextul în care ţara noastră are toate atuurile pentru a fi un pilon al democraţiei şi stabilităţii în regiune, PSD eşuează să se ridice la importanţa acestui moment strategic.Lipsa de respect manifestată de PSD faţă de Armată a culminat cu demersul de a contesta în justiţie decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării. Instanţa de judecată a respins această acţiune nefondată a PSD, care a pus Armata României într-o situaţie delicată din raţiuni strict şi numai politicianiste.Dacă adăugăm şi incapacitatea de a moderniza legislaţia în domeniul securităţii naţionale, avem doar câteva aspecte care arată incompetenţa PSD şi o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă să conduci un stat în care cetăţenii sunt cu adevărat bine protejaţi", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: "Apărarea colectivă începe acasă"

"Trebuie să înţelegem însă cu toţii că apărarea colectivă începe acasă şi necesită investiţii, atât în resurse umane, cât şi în capabilităţi militare din partea fiecărui aliat. În ultimii ani am obţinut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, la iniţiativa mea s-a încheiat această înţelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor naţionale de înzestrare, atât de necesare pentru ca România să îşi consolideze rolul de furnizor de securitate. A fost rezultatul unui consens politic obţinut la iniţiativa mea", a subliniat preşedintele, afirmaţia sa fiind primită cu vociferări de parlamentarii puterii.

"Guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale le revine rolul de a pune în practică, prin programe coerente, Strategia de Înzestrare a Armatei, pentru care există premise favorabile de finanţare. Din păcate, faptele demonstrează cu totul altceva: proceduri de achiziţe anulate sau contestate în justiţie de chiar cei care le-au iniţiat şi o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea naţională, cum este cel al înzestrării Armatei. Incompetenţa guvernanţilor, stimaţi parlamentari, riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele şi responsabilităţile în cadrul NATO", a adăugat şeful statului.

"Vom rămâne un actor relevant"

"Reafirm cu tărie că România va continua să fie un aliat de încredere, un promotor al valorilor comune împărtăşite de membrii Alianţei şi al consolidării sale în continuare şi un pilon de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, astfel încât cetăţenii români să fie în siguranţă. Ca Preşedinte, voi continua să acţionez cu determinare pentru ca NATO să fie tot mai puternică, iar profilul României în Alianţă să fie tot mai vizibil şi consolidat. Vă asigur că vom rămâne un actor relevant şi de încredere în cadrul NATO, care îşi respectă toate angajamentele asumate!", a încheiat Iohannis.

Pe parcursul discursului, el a fost apaludat de parlamentarii opoziţiei. Parlamentarii puterii au vociferat de câte ori preşedintele a fost critic la adresa guvernării.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, atac la adresa PSD, la aniversarea aderării la NATO