Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii: "Ne dorim ca 2022 să ne aducă mai aproape de normalitate"

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit în mesajul transmis de Ziua Culturii Naționale despre Mihai Eminescu, artiști, Uniunea Europeană, PNRR și pandemie. Ne dorim ca anul 2022 să ne aducă mai aproape de normalitate, a spus șeful statului.

de Redactia Observator

la 15.01.2022, 10:52

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii: "Ne dorim ca 2022 să ne aducă mai aproape de normalitate" - Hepta

Președintele Iohannis s-a referit la importanța zilei în discursul său. 

„Celebrarea culturii noastre exprimă în mod simbolic importanța ei în istoria modernă a României, rolul său fundamental în făurirea unității naționale, ca și în edificarea României europene de astăzi. 15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru național, Mihai Eminescu, și dovada prețuirii operei sale. Ziua Culturii ne oferă în același timp prilejul de a ne exprima prețuirea pentru artiști, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural și creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăția expresiilor diversității noastre culturale”, este mesajul președintelui României.

Klaus Iohannis a analizat efectul pandemiei asupra culturii

„Performanțele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19. Ne dorim ca acest nou an, 2022, să ne aducă mai aproape de normalitate, inclusiv în domeniul culturii și patrimoniului. Pandemia a afectat puternic relația creatorilor cu publicul. Activitatea operatorilor culturali și a multor artiști independenți a fost redusă dramatic din cauza situației epidemiologice dificile și a măsurilor adoptate pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, a explicat Klaus Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Totodată, șeful statului s-a referit la soluțiile pentru redresarea situației din domeniul cultural, inclusiv la fondurile PNRR.

„În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce privește sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienței domeniului creativ. Este imperativă utilizarea eficientă a tuturor resurselor, și a celor de la bugetul național, dar și a fondurilor europene, inclusiv cele existente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care oferă, în parte, soluții pentru ca sectorul cultural și creativ să-și păstreze și chiar să-și dezvolte potențialul economic și relevanța socială. În egală măsură, este nevoie de o strategie culturală cuprinzătoare și de un cod al patrimoniului, la fel cum este așteptată şi o valorificare a activității mediului artistic independent în cadrul general al sistemului cultural”, a precizat președintele.

La final, Klaus Iohannis a vorbit despre Uniunea Europeană și despre legătură culturală cu familia europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii: "Ne dorim ca 2022 să ne aducă mai aproape de normalitate"