Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, acuzat de antisemitism, după comentariul legat de vizita premierului Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea în Israel

Supărat pe modul în care premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi-au organizat plecarea în Israel, şeful statului a criticat în termeni duri această deplasarea externă.

Vezi și

Reacţii dure după declaraţia preşedintelui României, referitoare la vizita lui Liviu Dragnea în Israel. Mai multe voci îl acuză pe Klaus Iohannis de antisemitism. Inclusiv comunităţile de evrei au reacţionat, chiar şi după ce şeful statului le-a cerut scuze. 

"Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări. Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii." - a fost declaraţia care a provocat un val de controverse, după vizita în Israel a premierului Viorica Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea. 

Primul care a reacţionat a fost chiar preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "În legătură cu afirmaţiile domnului preşedinte Klaus Iohannis. Ele sunt considerate şi nu numai de mine cu o anumită doză de antisemitism. Nu poţi să jigneşti în asemenea hal."

Câteva ore mai târziu, Klaus Iohannis a revenit cu precizări. Şi cu scuze. 

Klaus Iohannis: "Acum să fiu eu acuzat de antisemitism mi se pare deplasat, caraghios. Eu am fost lăudat şi laureat de mai multe asociaţii evreieşti. În afirmaţia mea cu siguranţă nu am folosit noţiuni peiorative, dar dacă totuşi cineva s-a simţit ofensat de declaraţia mea, îmi cer scuze."

Declaraţia făcută de şeful statului a atras critici din partea comunităţii evreieşti din ţară. 

Aurel Vainel, Presedintele Comunităţii Evreilor din România: "Deduc că ca nu a fost o exprimare bună. Pentru că în fond, dacă se pleacă într-o delegaţie sigur se discută varii probleme în vederea unor aranjamente. În diverse relaţii între noi şi preşedinte, nu am dedus cu nimic că ar fi vorba despre un preşedinte cu vederi antisemite."

Dar chiar şi din partea preşedintelui Asociaţiei Europene a Evreilor. 

Rabinul Menachem Margolin, președintele Asociației Europene a Evreilor: "Aș îndemna la o deplină vigilență și reținere de la a face uz de aceste tonuri de limbaj antisemit. Sub presiune mediatică, găsirea cuvintelor corecte nu este întotdeauna ușoară. Dar folosirea unui astfel de limbaj, încărcat cu conotații și subtilităţi sinistre declanșează semnale de alarmă în rândul comunității evreiești."

După ce şeful statului i-a cerut explicaţii pentru deplasarea în Israel, Liviu Dragnea a precizat că nu are nevoie de aprobarea preşedintelui pentru o vizită oficială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, acuzat de antisemitism, după comentariul legat de vizita premierului Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea în Israel