Antena Meniu Search
x

Legea Pensiilor a fost votată de Senat: "Una peste alta, este un pas înainte"

Senatul a votat, marți seara, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, cu 85 voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" și 19 abțineri.

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 19:59

Senatul României
Legea Pensiilor a fost votată de Senat: "Una peste alta, este un pas înainte" - Inquam Photos / George Călin

„Noi nu considerăm această lege a fi varianta cea mai bună posibilă. Dar este un pas înainte datorită faptului că rezolvă anumite inechități. Permite să fie recalculate drepturile de pensie ale celor care s-a pensionat anterior, definește anumiți termeni... una peste alta, este un pas înainte. Cu siguranță, vor exista și alte modificări care vor îmbunătăți această lege, pentru că tot ce face omul este perfectibil”, spune liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

La rândul său, senatorul USR Ștefan Pălărie a criticat proiectul.

„Cu siguranță, pensiile trebuie mărite, pentru că astăzi ele nu mai asigură un trai decent. (...) Avem sau nu avem bani să dăm aceste măriri. Dacă avem bani, înseamnă că putem vota o lege bună. Dar până nu vedem banii, atunci mai degrabă suntem tentați să credem că este o mare minciună electorală”, afirmă Pălărie, potrivit Mediafax.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, a catalogat legea supusă dezbaterii drept „o promisiune de an electoral”.

Pe acelaşi subiect

Ce presupune noua Lege a Pensiilor

Potrivit raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează în special corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie. Printre principalele reglementări se regăsesc: introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 de lei, iar valoarea punctului de pensie în vigoare în anul 2024 este 2032.

Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse, marți, în comisiile de specialitate din Senat. Acestea au fost purtate în lipsa reprezentanților Ministerului de Finanțe.

„Nu aș fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, 240.000 de euro să cumpăr penisuri și vagine de pluș”, le-a spus Daniel Zamfir senatorilor USR.

Raport favorabil pe noua Lege a Pensiilor

Raportul a fost votat favorabil de 18 senatori, unul a votat împotrivă, iar opt s-au abținut.

„Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, anunța luni premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Legea Pensiilor a fost votată de Senat: "Una peste alta, este un pas înainte"