Video Cât va fi pensia minimă la final de 2024. Majorare de aproape 90% anunţată pentru septembrie
Legea care prevede două majorări ale pensiilor anul viitor a fost votată în Senat. Guvernul trebuie să facă rost de 58 de miliarde de lei pentru următorii doi ani, pentru a putea asigura aceste creşteri. Deşi proiectul a fost agreat în coaliţia de guvernare, există liberali care cred că bugetul nu va putea susţine măsura. Iar discuţiile din comisii s-au lăsat cu jigniri între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei.
Reprezentanţii USR şi senatorul social-democrat Daniel Zamfir şi-au aruncat cuvinte grele.
Anca Dragu: Deci noi vrem să ne asigurăm că ceea ce scrie în lege se poate aplica.
Daniel Zamfir: Staţi liniştită că se poate. Dumneavoastră nu înţelegeţi. Dumneavoastră, USR, nu înţelegeţi nimic. Dumneavoastră aţi făcut un PNRR - o prostie din punctul acesta de vedere!
Anca Dragu: Vă rog să vă controlaţi limbajul, stimate domn senator!
- Legea pensiilor a primit raport favorabil în comisiile din Senat şi merge la vot, în plen. Dezbateri aprinse, în...
- Legea pensiilor, dezbătută şi votată în Senat în procedură de urgenţă. După ce s-au certat, PNL şi PSD se...
- Care va fi cea mai mică pensie din România din 2024. Ministrul Muncii a anunţat că unele indemnizatii vor creste...
Daniel Zamfir: Aţi făcut o mare porcărie!
Daniel Zamfir, senator PSD: Dumneavoastră nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dumneavoastră şi în Parlamentul ăsta? Dom'le, pensiile trebuie mărite, dom'le!
Deşi mărirea pensiilor a fost agreată de partenerii de coaliţie, au fost unii liberali care au făcut notă discordantă.
Alexandru Nazare, PNL: Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică. Pe dobânzi foarte mari, într-o situaţie de decelerare, încetinire a economiei europene şi româneşti.
Pentru creşterea veniturilor vârstnicilor este nevoie de 25 de miliarde de lei în 2024 şi încă 33 de miliarde de lei în 2025. Coaliţia spune că banii pot fi obţinuţi din măsurile fiscale deja luate, dar şi prin eficientizarea colectării taxelor, în condiţiile în care doar evaziunea fiscală pe TVA este estimată la 45 miliarde lei pe an. Liberalii vor însă oameni noi la instituţiile care se ocupă cu strânsul dărilor.
Florin Claudiu Roman, deputat PNL: Dacă şi domnul prim-ministru va face ceea ce trebuie pentru ţară şi anume să-i trimită acasă pe şeful vămii, pe şefii de la ANAF, pe toţi cei care. pe domnul Mişa, pe toţi cei care nu colectează şi nu-şi fac datoria, atunci sunt convins că putem discuta chiar de o îmbunătăţire a acestui procent la pensie.
Marius Gârlaşiu, reporter Observator: Noua lege a pensiilor prevede o majorare în două etape din 2024. Vorbim de o indexare cu rata inflaţiei de 13,8 la sută care va fi acordată de la 1 ianuarie şi despre momentul recalculării pensiilor din luna septembrie. Per total, ministrul muncii Simona Bucura Oprescu le-a promis pensionarilor o majorare medie de 40 la sută. Doar că sursele Observator spun că liderii PSD consideră această estimare una greşită şi au criticat o eroare de comunicare din partea ministrului muncii în spatele uşilor închise.
Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Muncii, o persoană care primeşte în prezent indemizaţia socială minimă de 1.125 lei va avea, de la 1 ianuarie o pensie de 1.281 de lei. Odată cu recalcularea din septembrie 2024, pensia va creşte la 1.961 de lei, deci o majorare de 87,4%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰