Alimentele și medicamentele nu se vor scumpi, dă asigurări Ciolacu. A scos la înaintare lista de cheltuieli neprevăzute pentru a scăpa de sancţiunile Bruxellesului
Alimentele și medicamentele nu se vor scumpi! Este promisiunea făcută de premierul României, după negocierile purtate cu oficialii europeni la Bruxelles. Şi, ca să scăpăm de sancţiuni pentru că am depăşit deficitul bugetar, am scos la înaintare lista de cheltuieli neprevăzute: ajutoarele pentru Ucraina și Republica Moldova, cele pentru Apărare şi banii daţi pe compensarea facturilor la energie.
Comisia Europeană insistă ca România să renunțe la cotele de TVA reduse de 5 și 9%. Pe masa negocierilor pentru reducerea deficitului a fost și scenariul creșterii TVA la 21%, o măsură care ar fi adus rapid, bani în visteria statului.
Marcel Ciolacu, premier: Nu sunt de acord ca prim-ministru al României şi preşedinte PSD să creştem cota de TVA peste 19 la sută. Un lucru care ar duce evident la o creştere a inflaţiei şi o scădere a creşterii economice. La cele două categorii de produse, produsele alimentare și medicamente nu va creşte TVA-ul mai mult de 9%.
Marcel Ciolacu a primit undă verde de la PSD pentru asumarea răspunderii în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscale. Dacă PNL se va opune, există scenariul unor alegeri anticipate.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Reformele fiscale vor fi adoptate fără nicio dezbatere sau modificare faţă de forma propusa de Guvern. Parlamentarii care nu sunt de acord cu măsurile vor putea depune moțiune de cenzură. În cazul în care va fi adoptata, Guvernul va cădea.
- Măsuri drastice pentru şoferii beţi sau drogaţi. Ciolacu: 10 ani fără permis şi chiar confiscarea maşinii
- Ciolacu, după discuţiile cu Comisia Europeană despre majorarea TVA: "Nu a fost o zi normală". Premierul s-a...
- "Trebuie să punem capăt acestei spirale a preţurilor la alimente." Franța, acord cu comercianții pentru...
Cum vrea România să scape de sancţiuni
Pentru ca România să scape de sancţiuni, la Bruxelles premierul Ciolacu a cerut păsuire. A încercat să convingă oficialii europeni că am avut cheltuieli neprevăzute cu apărarea, ajutoarele date Ucrainei și Republicii Moldova, dar şi cu schema de compensare a facturilor la energie. De aceea, deficitul bugetar va fi mai mare decât țintă asumată de 4,4 la sută.
Reporter: Consideraţi că a fost o vizită de succes?
Marcel Ciolacu: Din punctul meu de vedere, da.
Totuşi abia în primăvara anului viitor vom avea un răspuns ferm din partea Consiliului European. Atunci vom ști dacă România va fi amendată cu 0,5% din PIB şi dacă va pierde fondurile europene. Înainte să plece la Bruxelles, premierul s-a consultat şi cu preşedintele.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Am avut o discuţie înainte să plece la Bruxelles. După părerea mea, creşterea TVA nu este o soluţie.
Cert este reprezentanţii Comisiei Europeane vor măsuri mai dure pentru a acoperi gaura din buget. Impozitarea progresivă ar fi una dintre ele.
Marcel Boloş, ministru de Finanţe: Noi avem totuşi o cotă unică de impozit pe venit de 10% care a fost atractivă pentru investitori, dar şi pentru oameni este o cotă care protejează foarte bine contribuabilii, populaţia şi puterea de cumpărare a oamenilor.
Comisia Europeane vrea măsuri mai dure pentru a acoperi gaura din buget
O altă reformă dureroasă, recomandată de Bruxelles, este reducerea drastică a microîntreprinderilor, pe care le consideră paradisuri fiscale. Acum, microîntreprindere este considerată o firmă care are afaceri până în jumătate de milion de euro. Oficialii europeni vor ca acest prag să fie redus la 60.000 de euro, iar taxele să crească.
Ionuţ Dumitru, economist-şef: Nu e normal, nu există nicio ţară în lumea civilizată în care mai bine de 90% dintre companii să plătească un impozit de tipul impozitului pe cifra de afaceri, acest regim de microîntreprinderi. E clar că e un sistem abuzat.
O alta măsură cerută de Comisia Europeană este unificarea cotelor de impozit pe venit și a CASS, dar și aplicarea acestor impozite pe venitul brut, și nu net aşa cum este în prezent. Un angajat cu un venit brut de 10.000 lei plătește acum aceste contribuții la stat în valoare de 1650 lei, însă ar putea plăti 2000 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰