Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban plătește prețul distracției din fotografia buclucașă. A plătit două amenzi, deși ar fi trebuit să plătească cinci

Să faci ce spun guvernanţii, nu ce fac guvernanţii. O fotografie buclucaşă, din biroul premierului Ludovic Orban, a împărţit ţara în două. Ziua de naştere a prim ministrului a picat în mijlocul pandemiei, dar a fost sărbătorită ca în vremurile de dinainte: cu alcool, ţigări, fără mască de protecţie şi cu prea mulţi oameni la un loc. Într-un interviu pentru Observator, premierul a cerut scuze pentru abateri. Dar plăteşte preţul distracţiei: două amenzi în valoare de 3000 de lei. Conform calculelor noastre, mai are de plătit.

de Redactia Observator

la 30.05.2020, 20:39

Vezi și
  • Într-un interviu pentru Observator, premierul a cerut scuze pentru abateri
  • Ospitalitatea premierului încalcă cinci articole de lege

O petrecere în biroul premierului de acum cinci zile a devenit vineri... virală. Într-o fotografie, sunt surpinşi Ludovic Orban, vicepremierul, Raluca Turcan, ministrul economiei, Virgil Popescu, ministrul transporturilor, Lucian Bode şi ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Relaxaţi şi ... prea apropiaţi, toţi sărbătoresc - cu alcool, ţigări, trabucuri, gustări şi fără măşti - cei 57 de ani împliniţi de şeful lor.

La nici 24 de ore de la publicarea ei, premierul și-a recunoscut greșeala și a anunțat că a plătit două amenzi. Într-o discuție cu reporter Observator Alexandra Marin, Ludovic Orban a povestit ce s-a întâmplat de fapt în biroul de la Guvern, ce spune despre autorul fotografiei și ce mesaj are pentru români.

Ludovic Orban, Premierul României: Fotografia este făcută pe 25 mai. Pe 25 mai a fost ziua mea de naștere. Mai mulți colegi din Guvern au venit să-mi ureze La mulți ani cu ocazia zilei de naștere.

Normal că i-am invitat și i-am servit cu ceea ce se servește normal când ai niște oaspeți, mai ales că este vorba de niște colaboratori apropiați. Acesta este contextul.

Dar vreo două ore, două ore-jumate, nu mai țin minte exact, am stat și am discutat cu ocazia zilei mele de naștere, din cauza asta nu aveam măști, pentru că eram după ce servisem o gustare și alte tratații

Suntem oameni apropiați care ne cunoaștem. Îmi pare rău că această poză a apărut, pentru că ea nu exprimă ce se întamplă la Guvern în cele 14-15-16 ore de muncă zilnică. Este o excepție, oamenii nu trebuie să se ia după poza asta, ci trebuie să respecte regulile pe care le-am stabilit. 

De altfel, și eu le respect tot timpul, îmi cer scuze că am compărut într-o situație care nu e conformă cu regulile, dar se mai întâmplă. 

Ludovic Orban a plătit (doar) două amenzi pentru regulile încălcate

Ospitalitatea premierului este vizibilă cu ochiul liber. Doar că ea încalcă cinci articole de lege. 

Reporter: Câte lucruri credeți că au fost ilegale în fotografie?

Ludovic Orban, Premierul României: Faptul că nu aveam măști și faptul că am fumat în birou.

Reporter: Credeți că veți fi sancționați?

Ludovic Orban, Premierul României: Cu siguranță plătesc amenda.

În realitate, nu e doar atât. Lipsa măştilor de protecţie în spaţii închise este doar una dintre abateri. Şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.

Ludovic Orban, Premierul României: Nu aveam măşti pentru că eram după ce servisem o gustare şi altă trataţie.

Cu aceeaşi sumă se pedepseşte şi nerespectarea distanţei dintre persoane în spaţii închise, iar consumul de alcool şi fumatul în instituţii publice se sancţionează, şi ele, cu până la 500 de lei fiecare.

Ludovic Orban, Premierul României:  Sunt fumător, recunosc, şi uneori să întâmplă să fumez. Mi-e foarte greu să plec, tot timpul, într-un spaţiu liber, pentru că nu am terasă, nu am...

Probabil nici ministrul de externe nu are terasă. Ciudat este, însă, că Bogdan Aurescu fumează un trabuc cu mănuşile chirurgicale pe mâini...

Mergem mai departe cu abaterile: Nu în ultimul rând, organizarea de activităţi de divertisment în spaţii închise... unde, în stare de alertă, au voie maximum opt persoane. Aici, amenda este de până la cinci mii de lei. Să numărăm: sunt şase, plus fotograful buclucaş, şapte! Doar că, de fapt, nu ar fi încăput toţi în poză.

Cine a distribuit poza de la petrecerea lui Orban?

Poza a fost distribuită pe rețelele de socializare de mai multe persoane din cadrul PSD, dar nu Ludovic Orban spune că nu va face o anchetă pentru a determina cine le-a trimis-o, dar și-a exprimat dezamăgirea.

Reporter: Cine a făcut fotografia şi cine a publicat-o?

Ludovic Orban, Premierul României:  Nu am de unde să știu cine a făcut poza. Nu fac anchetă. Daca nu sunt sigur că cineva a făcut fotografia, atunci nu pot să banuiesc pe unii pentru că a bănui pe cineva înseamnă a-i crea o nedreptate și oricum nu petrec timpul cu anchete. În momentul de față mă ocup de activitatea guvernamentală, nu să fac anchete cine a făcut poza.​

Credeţi că mă apuc acum să-i sun pe ăia 10, 12, 14 care s-au perindat prin birou, să-mi ureze la mulţi ani, să îl întreb pe fiecare în parte dacă a făcut el poza?

Vă dați seama și dumneavoastră, dacă cineva vine la ziua ta și vine să facă poza și după o difuzează la presă, acel cineva a venit în mod clar nu să îți ureze la mulți ani, ci să îți facă rău. Îmi pare rău că există o persoană. Sunt convins că îi va părea rău de ce a făcut. 

Nu pot să știu cine a publicat, știu doar că a apărut pe conturile Facebook ale unor importanți lideri PSD și nu numai. 

Premierul știa că ce reguli încalcă

O regulă pe care premierul o cunoaşte foarte bine. Cu o zi înainte de petrecerea de ziua lui, cu prilejul unui alt moment de sărbătoare, 145 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, premierul planta stejari... deja plantaţi... la inaugurarea muzeului Brătianu. În faţa camerelor de filmat, regulile erau sfinte...

Ludovic Orban, Premierul României (24 mai 2020): După cum vedeţi, delegaţia care a participat la inaugurarea muzeului este formată din 8 persoane, pentru că asta este regula privitoare la spaţii închise, să nu ne reunim mai mult de 8 oameni.

În total, dacă facem un calcul simplu, fiecare petrecăreţ din biroul Guvernului ar trebui să plătească o amendă între 2.200 şi 11 mii de lei. Ludovic Orban este singurul care a achitat, până acum, două sancţiuni.

Potrivit unui comunicat de presă, Orban a plătit 3.000 de lei pentru fumat și lipsa măștii. Un agent de poliţie a scris procesele verbale.

"Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise. Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție.", se afirmă în comunicat.

Mesajul lui Orban pentru români

Reporter: Măcar v-aţi simţit bine?

Ludovic Orban, Premierul României: Noi tot probleme de guvernare am discutat. Îmi pare rău că această poză a apărut, ea nu exprimă ceea ce se întâmplă la Guvern.​ Oamenii nu trebuie să se ia după poza asta, ci trebuie să respecte regulile pe care le-am stabilit.

Ludovic Orban, premier: Regret sincer că nu am respectat toate restricțiile, dar era un cadru special, ziua de naștere, și nu trebuie să se ia după această poză care nu exprimă atitudinea mea și a colegilor mei, care este o atitudine extrem de corectă și în timpul de activitate oficială ne luptăm să impunem toate regulile și toate restricțiile, care de fapt sunt în folosul oamenilor.

Exemplul pe care îl dau este exemplul pe care îl dau în fiecare zi, prin activitatea pe care o desfășor, prin modul în care apar în toate situațiile, prin modul în care îmi desfășor activitatea. Ăsta este exemplul pe care îl dau, asta este o poză care a apărut împotriva voinței mele și care reflectă o situație care este mai degrabă privată și care vizează o zi de naștere, care a fost sărbătorita într-un mod pe care îl consider totuși decent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban plătește prețul distracției din fotografia buclucașă. A plătit două amenzi, deși ar fi trebuit să plătească cinci