Antena Meniu Search
x

Video George Simion a sesizat DNA şi acuză PNL că a oferit mită ca AUR să nu voteze moţiunea de cenzură: "Au încercat să ne cumpere, la bucată"

George Simion a anunţat că parlamentarii PNL au încercat să mituiască membrii AUR să nu voteze moţiunea de cenzură de marţi. Liderul AUR spune că deţine înregistrări audio-video în acest sens şi că a sesizat DNA.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.10.2021, 17:18

Vezi și

George Simion a anunţat că va face cunoscută scehma prin care "Florin Cîţu şi-a pus parlamentarii să ne ofere mită". Liderul AUR spune că PNL nu a încercat să negocieze cu parlamentarii AUR, ci să îi cumpere.

"Cei de la PNL nu au încercat să negocieze cu noi, ci au încercat să ne cumpere. La bucată. Au încercat să ne mituiască şi aşteptăm în momentul ăsta... am făcut un drum până la DNA... prima chestiune pe care o avem de făcut este să anunţăm organele competente. 

Apoi facem cunoscută românilor schema prin care Florin Cîţu şi-a pus parlamentarii să ne ofere mită. Sunt parlamentari PNL care ne invitau să vorbim cu Florin Cîţu. O să facem publice mai multe detalii şi înregistrări. Avem înregistrări audio-video. Acum sunt colegii în drum spre DNA", a declarat George Simion.

Ce li s-a oferit membrilor AUR ca să nu voteze moţiunea de cenzură

Pe acelaşi subiect

George Simion spune că parlamentarilor AUR li s-au oferit funcţii pentru apropiaţi, ca să nu se prezinte la votul moţiunii de cenzură.

"Funcţii în deconcentrate, pentru apropiaţi. Au încercat să ne cumpere, ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la votarea moţiunii.

Nu suntem de vânzare, nu trădăm", a anunţat George Simion.

Cine a făcut parte din echipele de negocieri ale PNL

La ultima şedinţă a noii conduceri a PNL s-au stabilit două echipe de negociere, la Camera Deputaţilor şi la Senat, privind moţiunea de cenzură, care să determine parlamentarii din Opoziţie să nu voteze moţiunea de cenzură. Conform declaraţiilor făcute de George Simion, liderul AUR, aceste negocieri nu au fost chiar ortodoxe.

În echipa de la Camera Deputaţilor au fost Florin Roman, Gabriel Andronache, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Raluca Turcan, Virgil Popescu şi Gigel Ştirbu, iar la Senat, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.

Cum poate să rămână Florin Cîţu premier, după moţiunea de cenzură

Dacă va fi demis în urma moţiunii de cenzură, Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat, imediat, ca premier, de către preşedintele României. Astfel, PNL ia în considerare propunerea unui premier de sacrificiu, care să se retragă înaintea votului de învestire.

Scenariul a fost pus în practică chiar şi de Florin Cîţu, în 2020, când guvernul Orban a căzut prin moţiune de cenzură, iar Florin Cîţu, pe atunci ministru de Finanţe, şi-a depus mandatul cu 15 minute înainte de votul de încredere al Parlamentului. Rolul său ar putea fi luat acum de Nicolae Ciucă (ministrul Apărării) sau Lucian Bode (ministrul de Interne), susţin surse din conducerea PNL pentru News.ro.

Acum, Florin Cîţu se află exact în situaţia în care se afla Ludovic Orban la începutul anului 2020. Moţiunea de cenzură depusă de social-democraţi are şanse foarte mari să treacă, în condiţiile în care PSD, USR şi AUR - partidele ostile premierului - au 50 de voturi peste limita majorităţii. Cum preşedintele Klaus Iohannis insistă ca Florin Cîţu să rămână premier, are nevoie de o variantă de sacrificiu pentru a respecta decizia CCR.

În acest moment, variantele luate în calcul de Iohannis sunt Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, susţin surse liberale. Liderii PNL iau în calcul şi varianta în care, pe fondul crizei sanitare, Nicolae Ciucă să fie votat de PSD pentru şefia guvernului. Chiar dacă e parlamentar PNL, generalul Ciucă e văzut mai degrabă ca tehnocrat. În cazul în care va fi învestit, Ciucă va demisiona, astfel încât preşedintele să vină din nou cu Florin Cîţu premier, care să încerce să strângă o majoritate parlamentară.

Conform surselor Observator, în planul Partidului Naţional Liberal este inclusă şi varianta în care liberalii nu merg la primele consultări cu o variantă de premier, lăsând responsabilitatea găsirii unei soluţii pentru USR şi PSD.

Conform surselor Observator, după ce va pica Guvernul Cîţu în urma moţiunii de cenzură, PNL nu va merge cu nicio propunere la Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. PNL vrea să lase USR - AUR - PSD să vină cu soluţa, transmite reporterul Observator Larisa Bernaschi. Cum această soluţie fie nu va exista, fie va pica la un eventual vot în Parlament, abia apoi va veni PNL cu o propunere, însă va fi o propunere-iepure care să se retragă, pe modelul Cîţu din martie 2020. În locul "iepurelui", PNL îl va propune din nou pe Florin Cîţu ca premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » George Simion a sesizat DNA şi acuză PNL că a oferit mită ca AUR să nu voteze moţiunea de cenzură: "Au încercat să ne cumpere, la bucată"