Meniu LIVE
Search
x

Update Moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu a fost respinsă de către deputaţi

Camera Deputaţilor a respins, în plenul de miercuri, moţiunea simplă împotriva ministurlui Energiei Virgil Popescu.

De Redactia Observator la 09.02.2022, 13:08

Au fost 98 voturi „pentru”, 190 „împotrivă”, două abţineri, iar şase deputaţi nu au votat.

Moţiunea simplă a fost depusă de USR şi e intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”. Aceasta  nu a fost practic dezbătută, din cauza incidentului în care au fost implicaţi ministrul vizat şi liderul AUR, George Simion.

Principala acuzaţie adusă lui Popescu este aceea că gestionarea crizei facturilor la energie este un "dezastru".

Ştirea iniţială

Pe acelaşi subiect

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi votată, miercuri, de către deputaţi. Moţiunea intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României" nu a fost practic dezbătură, din cauza incidentului în care au fost implicaţi ministrul vizat şi liderul AUR, George Simion.

Votul final pe moţiunea intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României" este programat la ora 11.30.  

Principala acuzaţie adusă lui Popescu este aceea că gestionarea crizei facturilor la energie este un "dezastru".  Moţiunea a fost iniţiată de 51 de deputaţi USR. 

Semnatarii îl acuză pe Virgil Popescu de faptul că "a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică". 

În document se mai arată că gestionarea crizei facturilor la energie este "un dezastru", că 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă, importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional. 

Totodată, semnatarii moţiunii adaugă că Legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată şi că  România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 - 2021. 

"Noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei. Sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde", sunt alte acuzaţii aduse ministrului Energiei. Documentul este considerat adoptat cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Scandalul Simion-Popescu a oprit dezbaterea moțiunii

Moţiunea nu a fost practic dezbătută în cursul zilei de luni din cauza incidentului în care au fost implicaţi ministrul Virgil Popescu şi liderul AUR, George Simion.  

George Simion a venit, luni, la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energie Virgil Popescu îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa şi l-a luat de gât pe demnitar.  

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Daniel Suciu a închis şedinţa şi a convocat de urgenţă Biroul Permanent.  

Simion i-a strigat din sală lui Virgil Popescu că este „un hoţ”. În replică, ministrul i-a transmis să meargă la Putin ca să ieftinească gazul. liderul grupului AUR a venit şi l-a bruscat pe ministrul Energiei,repetându-i „eşti un hoţ”, moment în care Popescu i-a spus „eşti un prost”.

Ministrul Energiei depune plângere penală 

După incident, Virgil Popescu a depus o plângere penală, iar Parchetul General a deschis un dosar penal, după ce s-a sesizat din oficiu, făcând cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.  

De asemenea, se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.  

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei, în urma agresiunii la adresa ministrului Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple. Liderul PSD a arătat că este exclus să vedem jandarmi în plen, pentru că totul se va rezolva prin chestori şi a precizat că vor fi diferite sancţiuni, în funcţie de gravitatea abaterii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu a fost respinsă de către deputaţi

Breaking News

Trei moduri în care Putin poate folosi arme nucleare tactice

Trei moduri în care Putin poate folosi arme nucleare tactice