Antena Meniu Search
x

Negocierile pentru noul Guvern al României, ţinute în şah de jocurile pentru viitorul politic al lui Ludovic Orban

Negocierile pentru noul Guvern sunt ţinute în şah de jocurile pentru viitorul politic al lui Ludovic Orban. Fostul premier s-a plimbat astăzi de la o întâlnire secretă la alta. A vorbit cu preşedintele, cu posibilii parteneri de coaliţie, dar şi cu minorităţile. Surse Observator spun că în urmă cu foarte puţin timp, Orban le-ar fi spus celor de la USR şi UDMR că e dispus să cedeze şefia Camerei Deputaţilor, dacă va fi nominlizat din nou premier.

de Larisa Bernaschi

la 15.12.2020, 20:26

Vezi și
  • Ludovic Orban ar vrea premier sau preşedintele Camerei Deputaţilor.
  • Apropiaţii lui Klaus Iohannis nu l-ar mai vrea pe Orban într-o funcţie cu putere de decizie.

Dan Barna a încercat o mutare de şah-mat prin care să îl forţeze pe Ludovic Orban să facă un pas în spate şi să renunţe la pretenţia de a deţine şefia Camerei Deputaţilor. 

Dan Barna, preşedintele USR: Propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaților, liderul de grup al parlamentarilor USR, Cătălin Drulă. Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în Guvern ca vicepremieri. 

Doar că partenerii de Coaliţie nu-s foarte entuziasmaţi de această idee. Ba chiar sunt supăraţi că s-a exprimat în public înainte de a discuta în privat.

Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal: Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial.

Cseke Attila, senator UDMR: Eu cred că o singură chestiune s-a urmărit aici. A încercat să își creeze o imagine publică de om care încearcă să vină cu soluții. Nu se procedează în acest fel.

Omul cheie în care stă deblocarea negocierilor, Ludovic Orban, a trecut azi dintr-o întâlnire misterioasă în alta. Dimineaţă, discuţie la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis. Apoi, negocieri cu Kelemen Hunor şi Dan Barna, la Vila Lac. Discuţii care s-au încheiat în eşec. Ludovic Orban nu renunţă la nimic. 

UDMR ar accepta o variantă de guvern cu Ludovic Orban premier

În tot acest timp, lideri PNL apropiaţi de Klaus Iohannis, din tabăra anti-Orban, l-au aşteptat toată ziua la partid. Aveau planul deja pregătit: să îi ceară preşedintelui PNL să cedeze. 

Tabăra care îl susţine însă pe Orban spune că ieşirea din acest impas ar fi ca preşedintele să îl desemneze premier tot pe el, variantă pe care UDMR ar susţine-o. 

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Dacă PNL va face o astfel de propunere şi preşedintele îl va nominaliza pe Ludovic Orban noi nu avem nimic împotrivă, nu o să comentăm, nu o să blocăm. 

Însă, potrivit surselor Observator, Ludovic Orban nu se bucură nici de susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis, care l-ar dori izolat în partid şi departe de orice funcţie cu putere de decizie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Negocierile pentru noul Guvern al României, ţinute în şah de jocurile pentru viitorul politic al lui Ludovic Orban