Antena Meniu Search
x

New York Times despre Legile Justiţiei: "În România, protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru un ianuarie tensionat"

New York Times a publicat un articol despre Legile Justiţiei în România. "Protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru un ianuarie tensionat".

New York Times publică un articol despre legile justiţiei în România: "protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru un ianuarie tensionat - Hepta

New York Times a publicat un articol despre modificările Legilor Justiţiei în România. "Protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru un ianuarie tensionat", spune ziarul american.

"România aşteaptă decizia Preşedintelui asupra legilor care ar slăbi justiţia", este titlul articolului din New York Times.

În Europa de este, valorile liberale au fost puse sub ameninţare în 2017. Guverne din ţări ca Ungaria, Polonia şi România au adoptat măsuri destinate să împiedice respectarea principiilor democratice, inclusiv eforturile luptei anticorupţie, libertatea presei şi statul de drept", spun jurnaliştii de la New York Times.

Articolul se concentrează asupra legilor justiţiei, care, sune ziarul american, "dacă vor fi adoptate, vor slăbi semnificativ legislaţia anticorupţie".

Pe acelaşi subiect

New York Times vorbeşte şi de rolul important jucat de Preşedintele României în privinţa legilor justiţiei.

Domnul Iohannis are 20 de zile la dispoziţie pentru a semna legile sau pentru a-şi exercita dreptul de veto şi de a le retrimite în Parlament. "Dacă cineva îşi îmaginează că nu vor fi consecinţe, put şi simplu e căzut de pe Lună", a spus el reporterilor pe 20 decembrie", menţionează New York Times.

Însă ziarul american mai notează şi că Preşedintele Iohannis are dreptul de a respinge legile doar o singură dată. "După ce legile sunt retrimise către el, fără a fi modificate, e obligat să le semneze".

"Şapte ambasade la Bucureşti ale unor ţări din Uniunea Europeană au trimis o declaraţie comună pe 21 decembrie, făcând apel la cei implicaţi în modificarea legilor justiţiei să evite orice acţiunea care ar duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei anticorupţie. Declaraţia a urmat unei poziţii similare emise de Departamentul de Stat SUA, în noiembrie", subliniază New York Times.

Ziarul vorbeşte şi despre rolul protestatarilor care, după ce, în prima parte a anului 2017, au reuşit să împiedice implementarea Ordonanţei 13, au ieşit din nou în stradă, pentru a demonstra împotriva modificărilor aduse de coaliţia guvernamentală legilor justiţiei.

"În România, protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru un ianuarie tensionat", spune New York Times. Articolul apare la nici două zile după ce şi Washington Post a publicat un editorial extrem de critic faţă de legile justiţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » New York Times despre Legile Justiţiei: "În România, protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru un ianuarie tensionat"