Antena Meniu Search
x

Video Patru spitale din Capitală au fost prinse într-un scandal politic dintre USR şi PNL

În plină pandemie, patru spitale din Capitală au fost prinse la mijloc într-un scandal politic dintre USR şi PNL. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, vrea ca Primăria Generală să achite utilităţile şi alte facturi. Adică milioane de lei pe an. Au şi votat o hotărâre în acest sens, însă transferul de la o primărie la alta nu se face asa. Indiferent de sursă, managerii spitalelor vizate cer bani pentru a-şi continua activitatea în condiţii de siguranţă.

de Larisa Bernaschi

la 04.02.2021, 20:38

Vezi și
  • Scandal între USR şi PNL pe tema a patru spitale din Capitală
  • Cele patru unităţi sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă banii pentru întreţinere revin autorităţilor locale

Clotilde Armand, primar Sector 1: Este o urgenţă să predăm aceste spitale. Mai ales că trebuie verificat acolo partea de alarmă de incendiu.  Sunt mai multe investiţii care trebuie făcute pe care noi nu putem să le facem şi trebuie făcute şi PMB le va face. 

Consilierii locali din sectorul 1 au votat, dar n-au înţeles ce. Clotilde Armand susţine că hotărârea adoptată prevede ca Spitalul Floreasca, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul de Arşi şi Spitalul Clinic de Oftalmologie să fie finaţate de Primăria Generală a Capitalei. 

Viceprimarul PNL spune că cele patru spitale au rămas Primăriei Sectorului 1.

Ramona Porumb, viceprimar PNL Sector 1: Se dorește respectarea ordonanței 20/2002 care prevede că terenurile și clădirile unităților sanitare să treacă în administrarea acestora, adică în folosință acestora. 

Pentru a face acest transfer e nevoie şi de o aprobare din partea Primăriei Generale care ar urma să suporte cheltuielile pentru cele patru instituţii de acum încolo. 

Cele patru spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă banii pentru întreţinerea clădirilor şi a terenurilor revin autorităţilor locale. Managerii celor patru spitale prinse în scandal spun că au nevoie urgentă de bani. 

Alexandru Ulici, manager spital Grigore Alexandrescu: Cum am avea nevoie pentru verificări şi autorizări, cam cinci milioane de lei. 

Marian Burcea, manager Spitalul de Urgenţe Oftalomolgice: În special primăria plătea în lunile de iarnă,când prețurile gazului și electricității cresc datorită iernii. Primăria ne plătea aceste utilități care erau în jur de 20.000 lei.

Momente tensionate între PNL şi USR

Şedinţa în care s-a discutat acest subiect a fost una aprinsă fix între partenerii de coaliţie: PNL şi USR.

''Niciun consilier PNL, nici doamna viceprimar nu a pus nicio întrebare despre o investiţie în spitale. Am venit la dumneavoastră la finalul lunii noiembrie cu documentul trimis de Spitalul de Arşi şi mi-aţi spus clar nu avem bani pentru arşi. Vă rog frumos.''

Tensiunile nu s-au încheiat în şedinţă. La final, Clotilde Armand a cerut viceprimarului PNL să elibereze biroul din cadrul primăriei. 

Sebastian Burduja, preşedinte PNL sector 1: Spre final, colegii au întrebat-o dacă cel puțin ne permite să ne luăm hainele din respectivul birou, pentru că dânsa spusese că avem până la sfârșitul serii să evacuăm biroul.

Până la această oră, Primăria Generală a Capitalei nu a transmis niciun punct de vedere cu privire la transferul celor patru unităţi spitaliceşti de la Sectorul 1 la Primăria Generală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri politice » Patru spitale din Capitală au fost prinse într-un scandal politic dintre USR şi PNL