Antena Meniu Search
x

Nicușor Dan: Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun după care s-au derulat discuţiile privind bugetul Capitalei

Primarul general Nicuşor Dan a declarat vineri că vrea ieşirea din politica de tip Moş Crăciun după care s-au derulat până acum discuţiile pe bugetul Capitalei, precizând că îşi doreşte că Primăria să iasă cu un buget realist după adoptarea celui la nivel naţional.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 22.01.2021, 12:31

Nicușor Dan, primarul Capitalei
Nicușor Dan, primarul Capitalei - Facebook
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

”Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun după care s-au derulat până acum discuţiile pe bugetul Capitalei”, a afirmat Nicuşor Dan.

El a precizat că discuţiile pe buget vor continua marţi şi miercuri în special pentur domeniile cultură şi educaţie.

”N-am de gând să accept risipă prin preţuri umflate sau achiziţii nejustificate. Toţi oamenii cu atribuţii de conducere în Primăria Capitalei şi în instituţiile subordonate trebuie să înţeleagă că epoca risipei s-a terminat, iar managementul înseamnă responsabilitate. Fiecare poate cheltui cu largheţe din banii personali, dar cu banii publici trebuie să fim strânşi la pungă”, a scris joi pe Facebook primarul general.

El a dat şi exemple din buget - "câteva numere care pe mine m-au impresionat".

"Subvenţia pentru transport facturată efectiv în 2020 - 1,300 miliarde, în condiţiile în care în 2016 era de 600 de milioane de lei. Subvenţia pentru termie facturată în 2020 – un miliard de lei. Mai mult de jumătate din bugetul real pe anul 2020 a fost cheltuit pentru aceste două subvenţii. Arena Naţională ne costă 20 de milioane de lei pe an şi produce două milioane de lei pe an", a continuat Nicuşor Dan.

Primarul general a vorbit şi despre relaţia "total dezordonată" între Primăria Capitalei şi cele de sector.

"Vreau să vă mai spun nişte lucruri care ţin de brambureala administrativă din Bucureşti, adică de relaţia total dezordonată între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. Primăria Capitalei, în administraţiile anterioare, s-a angajat să asfalteze ea străzi periferice şi să ducă acolo apă şi canalizare deşi astea sunt evident în atribuţia primăriilor de sector, Primăria Capitalei s-a angajat să anvelopeze blocuri, din nou un atribut care revine primăriilor de sector. Sunt sectoare care au adăposturi pentru oamenii străzii, sunt sectoare care nu au, sunt sectoare care fac marcaje rutiere, sunt sectoare care nu fac marcaje rutiere, sunt multe din străzile mici din centru, cum sunt cele din jurul primăriei, nu poţi să fie organizate ca parcări publice pentru că ţin de sectoare şi nu există un acord în Primăria Capitalei şi primăriile de sector", a mai spus el.

Nicuşor Dan a precizat că un buget realist este 4 miliarde de lei.

"Bugetul Primăriei, adică veniturile Primăriei în ultimii ani, au fost crescut foarte puţin din 2015 până în 2020, au crescut de la patru miliarde până la patru miliarde şi jumătate de lei. Un buget realist este patru miliarde de lei, la care se vor adăuga acele proiecte cu finanţare europeană pentru că sunt bani care vin şi pleacă şi atunci o să fie patru miliarde şi jumătate care sunt bani de la stat plus veniturile noastre proprii plus acele proiecte cu finanţare europeană care se vor adăuga de-a lungul anului", a afirmat el.

El a precizat că discuţiile pe buget vor continua marţi şi miercuri în special pentru domeniile cultură şi educaţie.

”N-am de gând să accept risipă prin preţuri umflate sau achiziţii nejustificate. Toţi oamenii cu atribuţii de conducere în Primăria Capitalei şi în instituţiile subordonate trebuie să înţeleagă că epoca risipei s-a terminat, iar managementul înseamnă responsabilitate. Fiecare poate cheltui cu largheţe din banii personali, dar cu banii publici trebuie să fim strânşi la pungă”, a scris joi pe Facebook primarul general, potrivit News.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri politice » Nicușor Dan: Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun după care s-au derulat discuţiile privind bugetul Capitalei