Antena Meniu Search
x

Update Plafonarea prețurilor la energie, guvernul adoptă o nouă ordonanță. Numărul celor care vor primi facturi mai mici va scădea

Astăzi, Executivul va adopta ordonanţa de urgenţă referitoare la plafonarea facturilor la electricitate. Dar Guvernul intenţionează să facă o modificare la nivelul pragului de consum. Acesta nu va mai fi de 300 de kilowaţi oră, ci de 255 de kilowatti oră. Iar asta înseamnă că numărul românilor care primesc facturi plafonate va scădea, dacă oamenii nu vor economisi curent şi mai mult decât în prezent. În momentul de faţă, clienţii casnici plătesc 68 de bani pentru un consum de până la 100 de kilowatti oră şi 80 de bani pentru un consum de maximum 300.

de Redactia Observator

la 01.09.2022, 08:19

Vezi și

Ordonanţa care se va adopta azi introduce şi taxa de solidaritate pentru companiile din energie. Practic, acestea vor finanţa schema de compensare gândită de Executiv. Doar până la finalul anului, Guvernul ar avea nevoie de 16 miliarde de lei ca să o poată susţine.

Preţul energiei, o problemă în lunile de iarnă

"Mâine vom avea o şedinţă de Guvern, (...) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea ordonanţei privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie", a precizat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri, notează Agerpres.

El a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022 - 2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.

"Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 - 2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţurile la energie", a explicat Ciucă.

Miercuri seara, după şedinţa BPN al PNL, şeful Executivului a reiterat că liberalii susţin plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, "inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Plafonarea prețurilor la energie, guvernul adoptă o nouă ordonanță. Numărul celor care vor primi facturi mai mici va scădea