Antena Meniu Search
x

Premierul Viorica Dăncilă anunţă modificarea OUG 114. Robor va fi înlocuit

OUG 114/2018 şi alte două acte normative vor fi modificate, iar ROBORUL va fi înlocuit, a declarat premierul Viorica Dăncilă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 29.03.2019, 09:04

Roborul va fi înlocuit
Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern - Hepta

OUG 114/2018 şi alte două acte normative vor fi modificate, iar ROBORUL va fi înlocuit, a declarat premierul Viorica Dăncilă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern. Astfel, în consens cu părţile implicate şi în baza princiiilor convenite cu BNR şi cu Asociţia Română a Băncilor vor fi schimbate OUG 114/2018 şi alte două acte normative. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare.

Viorica Dăncilă a precizat că noul indice de referinţe se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie.

"În consens cu părţile implicate şi în baza principiilor agreate cu BNR şi cu ARB modificăm trei acte normative. Este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/ 2010 şi OUG 52/ 2016. Prin aceste modificări formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019 noul indice se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie", a anunţat Dăncilă.

Noul indice se va aplica şi creditelor de refinanţare a creditelor aflate în derulare.

Ea a precizat că obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari. 

sursa: news.ro 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Premierul Viorica Dăncilă anunţă modificarea OUG 114. Robor va fi înlocuit