Antena Meniu Search
x

Preşedintele Klaus Iohannis se gândeşte la un referendum pentru justiţie

"Mai avem de citit!" Acesta a fost răspunsul lui Klaus Iohannis la cinci zile de la motivarea CCR privind revocarea şefei DNA. Preşedintele susţine că documentul aduce mai multe întrebări decât clarificări şi a anunţat că se gândeşte la un referendum referitor la independenţa procurorilor.

Vezi și

"Mai avem de citit!" Acesta a fost răspunsul lui Klaus Iohannis la cinci zile de la motivarea CCR privind revocarea şefei DNA. Preşedintele susţine că documentul aduce mai multe întrebări decât clarificări şi a anunţat că se gândeşte la un referendum referitor la independenţa procurorilor. Nu au lipsit nici atacurile la adresa PSD şi chiar a lui Liviu Dragnea.

După ce a citit o bună parte din cele 133 de pagini, Klaus Iohannis spune că motivarea Curţii Constituţionale ridică mai multe întrebări legate de statulul procurorilor. Preşedintele vrea să lanseze o dezbatere publică referitoare la independenţa justiţiei şi a procurorilor.

Klaus Iohannis, preşedintele României:

Un referendum poate să fie finalul, la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de clarificări în Constituţie, chiar. Poate este nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului.

Klaus Iohannis i-a acuzat chiar pe social democraţii că încearcă să diminueze puterea preşedintelui. 

Klaus Iohannis, preşedintele României:

Putem să constatăm destul de uşor că PSD-ul încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile preşedintelui. De ce? Fiindcă preşedintele României, actualul preşedinte al României evident că are în multe privinţe altă părere decât majorittea pesedistă din Parlament.

Iar taberele se pregătesc de război. Opoziţia face front comun în jurul preşedintelui şi susţine ideea unui referendum. USR anunţă că va strânge semnăturile necesare pentru modificarea Constituţiei astfel încât persoanele cu condamnări penale să nu poată ocupa funcţii publice.

Dan Barna, preşedinte USR:

Numărul de semnături este undeva la 180 de mii, spre 200 de mii. Până în 20 august este termenul la care trebuie să fie strânse aceste 500.000 de semnături.

În replică social-democraţii îl acuză pe preşedinte că subminează autoritatea Curţii Constituţionale şi îl ameninţă cu suspendarea.

Ministrul justiţiei i-a cerut preşedintelui în luna februarie să o revoce din funcţie pe şefa DNA. Curtea Constituţională a publicat săptămână trecută motivarea deciziei prin care îl obligă pe preşedinte să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Preşedintele Klaus Iohannis se gândeşte la un referendum pentru justiţie