Antena Meniu Search
x

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind carantina şi izolarea cu 266 de voturi pentru, 11 împotrivă și 8 abțineri

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea a fost adoptat de Camera Deputaților, cu 266 de voturi pentru, 11 împotrivă și 8 abţineri. Un deputat nu a votat.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 09.07.2020, 21:26

Proiectul de lege privind carantina și izolarea, adoptat de camera deputatilor - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților
  • Senatul este for decizional

De asemenea, 83 de amendamente au fost admise, iar 19 au fost respinse.

Au fost propuse mai multe variante pentru definiţia carantinei şi izolării, iar în ceea ce priveşte tratamentul, este menţionată explicit necesitatea acceptului celui vizat.

Din partea Guvernului a prezentat proiectul de lege şeful DSU, Raed Arafat, care a precizat că legea este pentru orice situaţie de risc epidemiologic, nu neapărat doar pentru situaţia actuală.

Carantina persoanelor

Carantina persoanelor este definită ca măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcţiei de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conţine menţiuni cu privire la data si emitentul actului,  numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Izolarea persoanelor

Izolarea este definită ca măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării şi  reducerii gradului de contagiozitate. Consimţământul persoanei este necesar.

Senatul este forul decizional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind carantina şi izolarea cu 266 de voturi pentru, 11 împotrivă și 8 abțineri