Antena Meniu Search
x

Video PSD, aproape să dea o lovitură uriaşă Pilonului II de pensii, unde contribuie 8.000.000 de români. Analist: "Când ai foame de bani spargi puşculiţa"

A fost o zi plină Parlament şi nu a fost lipsită de scandaluri. Guvernul şi-a asumat măsurile fiscale, dar a fost o şedinţă cu scântei.

de Redactia Observator

la 26.09.2023, 19:56

Vezi și

A fost o atmosferă ca în peluzele stadioanelor de fotbal la discursul premierului Marcel Ciolacu din Parlament. Momentul în care Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea pe acest pachet de măsuri fiscale a fost presărat cu scandal şi cu momente comice. Parlamentarii AUR au ocupat spaţiul din faţa tribunei şi au afişat diverse mesaje. Şi parlamentarii din USR au afişat mesaje, dar din bănci.

Contribuţia la Pilonul doi de pensii, unde sunt înscrişi opt milioane de români, nu mai este obligatorie

Marcel Ciolacu spune că românii se întreabă probabil dacă nu cumva taxele şi impozitele lor vor ajunge în diverse portbagaje şi făcea aici referire la cazul baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu. În discurs, premierul promitea măsuri duri pentru reducerea cheltuielilor la stat, pentru combatarea evaziunii fiscale şi despre taxarea băncilor şi a marilor companii.

Contribuţia la Pilonul doi de pensii, unde sunt înscrişi opt milioane de români, nu mai este obligatorie. Cine vrea pensie privată trebuie să facă cerere la stat. Aşa sună amendamentul PSD din pachetul de măsuri fiscale. Liberalii susţin că s-au trezit cu modificări pe ultima sută de metri, pe care nu le susţin. După reacţia PNL, preşedintele social-democraţilor nu recunoaşte nimic. "Pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii. Doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru", a declarat Florin Roman, PNL.

Pe acelaşi subiect

"Când eşti disperat şi ai o foame de bani, te duci şi spargi puşculita. Este o atitudine consecventă a cuiva de a submina acest pilon doi de pensii. Singura şansă pe care o ai ca să îl transpui într-o lege e să vii cu măsura asta brusc, când nimeni nu se aşteaptă. În ideea că poate poate le iese şmecheria", a declarat Bogdan Glăvan, analist economic. În cele din urmă, măsura, care risca să rupă coaliţia, a dispărut din pachetul de măsuri fiscale acceptate la şedinţa de guvern de astăzi. Tot din mers, coaliţia a decis să dubleze taxele pentru bănci la doi la sută. Amendamentul a fost acceptat de PNL. "Când şi-au dat seama că culeg praful de pe tobă, s-au gândit că hai să mai adăugăm 1%. Băncile vor reacţiona, vor încerca să paseze pe umerii clienţilor această povară", a declarat Bogdan Glăvan, analist economic.

Alt amendament prevede că toate companiile din industria de petrol şi gaze cu cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro vor fi impozitate suplimentar cu 0,5 %. Mediul privat se plânge că guvernul vrea să strângă mai mai mulţi bani de la companiile particulare decât din economiile instituţiilor bugetare. Guvernul va lua 100 de miliarde lei din sectorul de afaceri şi doar 16 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor la stat. "Cred că vânăm cai verzi pe pereţi. Companiile vor fi mai puţin competive, vor investi mai puţin, se vor dezvolta mai puţin, vor angaja mai puţini oameni. E o taxă prohibitivă", a declarat Radu Burnete, reprezentant patronate.

În încercarea de a convinge UDMR să nu susţină vreo moţiune de cenzură, coaliţia a înducit legea privind reducerile la stat. Executivul a dat liber autorităţilor locale la cheltuieli fără limită pentru concerte, festivaluri şi sport. Iar măsura reducerii posturilor vacante a fost eliminată pentru autorităţile locale. În plus, a fost introdusă şi o exceptie de la comasare pentru instituţiile culturale. Surse Observator spun, însă, că UDMR nu a primit tot ce a cerut. "UDMR-ul nu este la Guvernare, dar pe de altă parte continuă să aibă la nivel de teritoriu extrem de multe structuri care sunt legate de structurile centrale, astfel încât ei nu-şi permit să piardă relatiile cu structuriile prefectului", a declarat Andrei Ţăranu, analist politic.

Pentru a a argumenta nevoia urgentă de a strânge bani la buget, ministrul Boloş a invocat recomandările FMI. Experţii ne-au atras atenția că sacul a ajuns la fund. Iar riscul să pierdem 75 miliarde euro bani europeni este iminent, dacă nu facem nimic pentru reducerea deficitului care se apropie de trei procente din produsul intern brut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri politice » PSD, aproape să dea o lovitură uriaşă Pilonului II de pensii, unde contribuie 8.000.000 de români. Analist: "Când ai foame de bani spargi puşculiţa"