Antena Meniu Search
x

Remaniere în Guvernul Dăncilă: sunt vizați Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero

PSD urmărește o remaniere guvernamentală, iar vizați sunt miniștrii Justiției, Fondurilor Europene și al Românilor de Pretutindeni. Social democrații vor înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea, a Rovanei Plumb cu Oana Florea și a Nataliei Intotero cu Liviu Brăiloiu.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 17.04.2019, 16:45

PSD urmărește o remaniere guvernamentală, iar vizați sunt miniștrii Justiției, Fondurilor Europene și al Românilor de Pretutindeni. Social democrații vor înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea, a Rovanei Plumb cu Oana Florea și a Nataliei Intotero cu Liviu Brăiloiu.

Decizia de înlocuire a celor trei miniștri a fost luată în ședința de miercuri a Comitetului Executiv al PSD, în care s-a votat, de altfel, retragerea sprijinului acordat lui Tudorel Toader.

Remaniere la trei ministere

Social democrații au propus și un nou șef la Justiție, pe deputatul PSD de Călărași Eugen Nicolicea. La Ministerul pentru Fonduri Europene, propunerea este ca Rovana Plumb să fie înlocuită de deputatul social democrat Oana  Florea. Cel de-al treilea portofoliu vizat de remaniere este Ministerul Justiției de Pretutindeni unde PSD vrea înlocuirea Nataliei Intotero cu Liviu Brăiloiu.

Eugen Nicolicea în Parlament
Oana Florea în declarații de presă
Liviu Brăiloiu participă la o conferință

PSD vrea înlocuirea lui Tudorel Toader sub acuzația că a blocat o serie de proiecte legislative dorite de principala formațiune de guvernare. Ceilalți doi miniștri vizați de remaniere, Rovana Plumb și Natalia Intotero candidează la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai.

Decizia de remaniere, la Iohannis

Liviu Dragnea a spus că au fost două variante privind schimbările în guvern: restructurarea, susținută de șeful PSD și remanierea, dorită de Viorica Dăncilă. Dragnea a declarat că, în final, psd-iștii au optat pentru varianta premierului.

Astfel, cele trei propuneri de miniștri înaintate de PSD: Nicolicea la Justiție, Florea la Fonduri Europene și Brăiloiu la Românii de Pretutindeni, vor fi trimise pentru aprobare Președintelui Klaus Iohannis. 

"Doamna  prim-ministru a spus că ar vrea şi speră să se rezolve într-o zi-două, să-i trimită preşedntelui propunerile şi până vineri să se depună jurământul", a spus Liviu Dragnea într-o declarație de presă.

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă pe holul Parlamentului

Dragnea susține că se ia în calcul și planul B în cazul în care șeful statului va respinge remanierea.

"Dacă va intra iar în jocul ăsta neconstituţional, ne vom întâlni din nou în coaliţie şi vom lua o decizie", a spus șeful PSD.

Liderul PSD a continuat și în această declarație de presă dialogul tăios la distanță cu Președintele.

"Eu îi acord timp lui Iohannis până la alegerile prezidenţiale. Atât!", a transmis Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea vs. Tudorel Toader

Liderul social democraților a venit cu explicații legate de retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader.

„S-a acumulat foarte multă nemulţumire din două motive, şi anume nemulţumirile şi supărările miniştrilor că se tot întârzia avizarea la Ministerul Justiţiei şi doamna Prim-Ministru a fost nevoită de multe ori să intervină. Și a doua, faptul că s-a discutat, a discutat foarte mult domnul ministru despre eventualitea iniţierii unor ordonanţe de urgenţă fără să facă nimic, lungind această discuţie despre aceste teme trei, patru luni de zile. Astea au fost nemulţumirile, a fost o decizie politică şi suntem astăzi aici", a spus șeful social democraților.

Liviu Dragnea a mai declarat că, marți, cu o zi înainte de votul din Comitetul Executiv al PSD, în discuția avută cu Tudorel Toader nu i-a cerut demisia. În schimb, Premierul Viorica Dăncilă a spus, după vot, că așteaptă demisia actualului Ministru al Justiției. Tudorel Toader era vizat și de o moțiune simplă a opoziției, a cărei dezbatere a fost programată miercuri în Senat, dar a fost amânată pentru a patra oară.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Remaniere în Guvernul Dăncilă: sunt vizați Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero