Antena Meniu Search
x

Video Scandal diplomatic după o remarcă rasistă a ambasadorului României în Kenya: I-a comparat pe colegii africani cu maimuţe. A fost retras din funcţie

Scandal diplomatic după o remarcă rasistă a ambasadorului nostru în Kenya. Dragoş Ţigău i-a comparat pe colegii africani cu o maimuţă, lucru care a provocat furia diplomaţilor din zona aceea. Ambasadorul a uitat să anunţe despre incident la Bucureşti, dar ministerul de Externe a aflat şi l-a retras din funcţie.

de Redactia Observator

la 10.06.2023, 19:25

Vezi și

Ambasadorul român ar fi rostit vorbele nepotrivite în timpul unei reuniuni ONU în capitala Kenyei, Nairobi. În mijlocul discuţiilor cu mai mulţi colegi din Europa de Est, Dragoş Ţigău ar fi observat o maimuţă neagră în apropiere. 

"Grupul african ni s-a alăturat", a comentat el, deşi diplomaţii africani nu erau prezenţi la întâlnire. Remarca a provocat stupoare, iar cei prezenţi au considerat-o lipsită de respect. Prim secretarul Ministerului kenyan de Externe s-a declarat consternat şi dezgustat.

Oficiali din mai multe state au trimis o scrisoare de protest la ambasada Românei şi la ONU

Încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională. 

Pe acelaşi subiect

În plus, reprezentanţii ţărilor africane au ameninţat că vor boicota o şedinţă ONU dacă nu primesc scuze din partea ambasadorului Dragoş Ţigău. Acesta s-a conformat, dar ministerul român de Externe tot îl schimbă din funcţie. 

În mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE despre incidentul în cauză. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil.

Diplomat de carieră, Dragoş Ţigău a fost numit ambasador în Kenya în 2021, prima lui astfel de misiune. Anterior, a fost şeful Consulatului României de la Castellon timp de cinci ani şi a ocupat alte funcţii la misiunile diplomatice ale României din Ungaria, Canada şi Marea Britanie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Scandal diplomatic după o remarcă rasistă a ambasadorului României în Kenya: I-a comparat pe colegii africani cu maimuţe. A fost retras din funcţie