Antena Meniu Search
x
LIVE

Aderarea României la Schengen. Ylva Johansson, la consiliul JAI: "Trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023"

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023, a declarat joi Ylva Johansson pentru Agerpres, la sosirea la Consiliul JAI de la Luxemburg. "Încă sunt angajată că acest lucru trebuie să se întâmple", a declarat comisarul european pentru afaceri. 

De Redactia Observator la 08.06.2023, 12:02
Aderarea României la Schengen. Ylva Johansson, la consiliul JAI: "Trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023"
Aderarea României la Schengen. Ylva Johansson, la consiliul JAI: "Trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023" - Profimedia Images

Întrebată dacă mai crede că obiectivul său de a obţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului 2023 este în continuarea realizabil, Ylva Johansson a răspuns: "Da, încă sunt angajată că acest lucru trebuie să se întâmple".

Aderarea României şi Bulgariei nu se află pe agenda Consiliului JAI

Aderarea celor două ţări la zona de liberă circulaţie nu se află pe agenda Consiliului JAI din 8 şi 9 iunie de la Luxemburg, unde în prim-plan se află două elemente din Pactul pentru migraţie şi azil pentru care se speră obţinerea unui acord.

Pe agenda reuniunii miniştrilor de interne se află însă un schimb de opinii despre starea generală a spaţiului Schengen, prilej cu care Comisia Europeană îşi va prezenta raportul privind starea spaţiului Schengen pe 2023.

Pe acelaşi subiect

"Voi menţiona acest lucru şi acolo", a spus Ylva Johansson, întrebată dacă va aduce în atenţia miniştrilor de interne din ţările Schengen necesitatea extinderii zonei de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria.

Discuţii despre starea generală a spaţiului Schengen

Discuţia despre starea generală a spaţiului Schengen se va purta în aşa-numitul Comitet mixt, format din statele UE membre Schengen - respectiv Cei 27 fără România, Bulgaria, Cipru şi Irlanda - şi cele patru state non-UE care sunt parte a acestui acord (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Cu acest prilej, preşedinţia suedeză îi va invita pe miniştrii de interne să cadă de acord asupra domeniilor care să beneficieze de atenţie specială din partea Consiliului Schengen pentru următorul ciclu 2023-2024, practic să stabilească priorităţile pentru zona liberă de circulaţie în următoarele 12 luni.

Ulterior, tot joi, potrivit unei note de informare a Consiliului, România va prezenta rezultatele unui forum ministerial pentru statele membre Schengen care a avut loc pe 9 mai în ţara noastră. De asemenea, România şi Bulgaria vor informa delegaţiile despre proiectele pilot care le desfăşoară în domeniul azilului, returnărilor şi managementului frontierelor.

Nu în ultimul rând, preşedinţia suedeză a Consiliului UE va furniza informaţii despre actualele propuneri legislative care vizează spaţiul Schengen, mai precizează sursa citată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Aderarea României la Schengen. Ylva Johansson, la consiliul JAI: "Trebuie să se întâmple până la sfârşitul lui 2023"