Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Surse: Roxana Mînzatu ar putea fi nominalizată pentru funcția de comisar european

Europarlamentarul PSD Roxana Mînzatu ar putea fi o variantă pentru funcția de comisar european, în eventualitatea în care premierul Marcel Ciolacu va propune o femeie, spun surse politice, potrivit Mediafax. La începutul săptămânii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut șefului Executivului  să nominalizeze o femeie pentru acest post, pentru că doar șase state au nominalizat femei.

de Redactia Observator

la 30.08.2024 , 15:33

Roxana Mînzatu ar putea fi nominalizată pentru funcția de comisar european - Agerpres

Roxana Mînzatu poate fi o variantă în eventualitatea în care premierul va trimite propunere o femeie, dar, în acest moment nu e luată o decizie în sensul acesta, afirmă surse politice.

Ea a fost în urmă cu cinci ani ministrul Fondurilor Europene. Premierul Marcel Ciolacu nu a exclus, joi, varianta de a nominaliza o femeie pentru a ocupa funcția de comisar european. „Negociem cel mai bun portofoliu și cel mai reprezentativ pentru România. Discuțiile nu sunt secrete, ci sunt discrete”, afirma el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut și premierului Marcel Ciolacu să nominalizeze o femeie pentru comisar european, pentru că doar șase state au nominalizat femei.

Articolul continuă după reclamă

Propunerea făcută săptămâna trecută de Marcel Ciolacu pentru a fi desemnat comisar european din partea României este Victor Negrescu. Premierul s-a întâlnit, joi, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Propunerea nu a fost discutată anterior cu președintele Klaus Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Cererea Ursulei von der Leyen, ignorată de Guvernele UE

Guvernele UE au ignorat cererea Ursulei von der Leyen de a nominaliza câte un bărbat şi o femeie pentru a putea forma o echipă echilibrată de 26 de comisari, a scris POLITICO.

Statele membre au propus până acum 16 bărbaţi pentru posturile din următorul colegiu de comisari condus de von der Leyen, iar România a înclinat şi mai mult balanţa. Sunt propuse doar cinci femei (inclusiv von der Leyen) sau şase dacă o includem pe Teresa Ribera, varianta Spaniei, care încă nu a fost nominalizată oficial.

Dacă Danemarca şi Italia vor numinaliza tot bărbaţi, conform aşteptările, ar însemna probabil ca două treimi din cei 27 de comisari ai UE să fie bărbaţi.

Liderii ţărilor UE au pus-o pe von der Leyen în faţa faptului împlinit şi au lăsat-o pe şefa Comisiei aproape fără putere. Premierul irlandez Simon Harris i-a reamintit lui von der Leyen că, în conformitate cu tratatele UE, acestea sunt obligate doar să propună un singur nume Bruxelles-ului.

Singura pârghie reală pe care von der Leyen o poate folosi ca răspuns este portofoliul pe care îl va aloca fiecărei ţări membre. Dar deja sunt prea mulţi bărbaţi pentru ca toţi să primească portofolii slabe, comentează POLITICO.

Cine este Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu este europarlamentar român ales la alegerile din iunie 2024 pe listele Partidului Social Democrat. Din ianuarie 2022 și până în iulie 2024 a fost secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.

A fost deputat PSD între 2016 și 2020 iar în 2019 a fost ministra a fondurilor europene. În 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, responsabilă cu reforma sistemului achizițiilor publice iar din septembrie 2015 a condus Agenția Națională pentru Achiziții Publice, până în ianuarie 2016.

În 2009 a fost subprefect al județului Brașov iar între 2004 - 2008 și 2011 - 20212 a fost consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov.

Roxana Mînzatu deține o experiența profesională, publică și privată, de 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România, carieră începută ca și euroconsilier (consilier de integrare) în Ministerul Integrării Europene, în martie 2004.

Printre domeniile prioritare susținute se numără antreprenoriatului și sprijinirea start-up-urilor și a IMM-urilor, inclusiv prin implicarea în designul unor scheme de finanțare precum Start Up Nation, promovarea femeilor, atât în viața publică cât și în antreprenoriat, abordarea integrată a finanțării publice în sectorul apei și canalizării, industria apei ca proiect de țară. Este membru al Partidului Social Democrat din anul 2000.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri politice » Surse: Roxana Mînzatu ar putea fi nominalizată pentru funcția de comisar european