Antena Meniu Search
x

Sebastian GHIŢĂ ar urma să fie AUDIAT prin videoconferinţă în 6 şi 8 iunie!

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, eliberat săptămâna trecută din arest din Serbia, ar urma să fie audiat de instanţele din România, prin videoconferinţă, în 6 şi 8 iunie, în trei procese penale, conform solicitărilor formulate de către instanţa supremă şi Tribunalul Prahova, anunţă, miercuri, Ministerul Justiţiei, potrivit News.ro

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, eliberat săptămâna trecută din arest din Serbia, ar urma să fie audiat de instanţele din România, prin videoconferinţă, în 6 şi 8 iunie, în trei procese penale, conform solicitărilor formulate de către instanţa supremă şi Tribunalul Prahova, anunţă, miercuri, Ministerul Justiţiei, potrivit News.ro

Ministerul Justiţiei spune, referitor la cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferinţă, că acestea fost întocmite de către instanţele române, care au solicitat audierea prin videoconferinţă, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova şi au fost adresate Ministerului Justiţiei din Serbia.

Potrivit sursei citate, au fost formulate de către instanţele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Astfel, cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emisă pentru termenul din 17 mai a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 3 mai (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22 mai, când s-a formulat o nouă cerere de asistenţă având ca obiect audierea prin videoconferinţă, transmisă în 18 mai la Ministerul Justiţiei din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22 mai, cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen pentru 6 iunie. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 25 mai.

O a doua cerere de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă, într-un alt dosar, a fost formulată de instanţa supremă pentru termenul din 6 iunie, fiind transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în 16 mai. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanţelor competente, mai spune Ministerul Justiţiei.

Cea de a treia cerere a fost emisă de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie, a fost primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31 mai, urmând a fi înaintată, la aceeaşi dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiţiei din Serbia.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. 

Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său.

În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Sebastian GHIŢĂ ar urma să fie AUDIAT prin videoconferinţă în 6 şi 8 iunie!