Şedinţa de coaliţie s-a încheiat fără acord. Surse Observator: Ce i-au transmis liderii USR-PLUS premierului Florin Cîţu -STENOGRAME

De Monica Palade.
Publicat: 03.09.2021, 19:40.
Actualizat: 06.09.2021, 10:45

Şedinţă de coaliţie s-a încheiat fără acord, iar USR-PLUS a anunţat că depune moțiunea în cursul zilei de vineri, la Parlament.

Reclamă

Şedinţă crucială a Coaliţiei la Palatul Victoria: Florin Cîţu, faţă-n faţă cu Dan Barna şi Dacian Cioloş. USR-PLUS cere demisia premierului

Hepta/Mediafax

Potrivit surselor Observator, iată ce au discutat liderii coaliţiei în şedinţa crucială:

Cum a decurs şedinţa coaliţiei

Citește și:
Reclamă

Primul care a luat cuvântul în şedinţa coaliţiei a fost vicepremierul Dan Barna, care a subliniat că s-a ajuns la un moment foarte delicat al colaborării cu PNL, ultimele zile arătând că prezenţa USR PLUS nu mai este nici respectată, nici susţinută.

”Anghel Saligny putea să mai fie un subiect de discuţie şi puteam merge mai departe. Dar chestiunea cu ministrul Justiţiei este un mesaj foarte clar, după episodul Vlad Voiculescu, care e exact identic. O dată la trei luni mesajul lui Florin Cîţu este că-l împuşc pe următorul”, a spus Barna.

El a continuat subliniind că USR PLUS poate continua această coaliţie, dar cu un alt prim-ministru. Următorul vorbitor a fost Dacian Cioloş, care a spus de la început că USR PLUS nu are intenţia de a face altă majoritate cu alte partide.

Reclamă

”Subiectele PNDL, pensii speciale, SIIJ, rectificarea – toate au fost puse într-o succesiune la ultima şedinţă. Din păcate, cu Florin Cîţu nu mai putem construi pe încredere”, a spus europarlamentarul.

Liderul PNL, Ludovic Orban a intervenit precizând că poziţia partidului pe care îl conduce este una foarte clară de susţinere a lui Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru, subliniind că nu îşi doreşte afectarea coaliţiei de guvernare. La rândul său, Florin Cîţu le-a reproşat direct celor de la USR PLUS că l-au mandatat pe Stelian Ion să nu dea aviz pentru OUG cu PNDL.

”Am spus că acesta este un şantaj”, a acuzat şeful guvernului.
”V-am spus eu aşa ceva, că l-am mandatat pe Stelian să nu dea aviz?”, l-a întrebat Cioloş.
”Am spus că este un şantaj la limita penalului”, i-a răspuns Cîţu.

Reclamă

În discuţie a intervenit şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care le-a reamintit liberalilor că USR PLUS nu a venit la şedinţa coaliţiei pentru a negocia poziţia lui Cîţu ca prim-ministru.
”Nu ştie să acţioneze decât prin agresivitate şi ameninţări”, a spus Drulă despre Florin Cîţu.

Un mesaj împăciuitor a încercat să aibă liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a explicat că orice altă formulă de coaliţie decât cea actuală ar fi una toxică şi le-a reproşat liberalilor şi celor de la USR PLUS că au acţionat astfel încât nu şi-au mai lăsat niciun spaţiu de manevră.

”Pentru PNL nu există altă opţiune decât Florin Cîţu. Îţi spun, Cătălin (Drulă – n. red.), tonul tău este foarte nepotrivit, dacă o făceai cu mine, nu mai erai în guvern. Negocierea cu AUR e toxică, asocierea cu ei este extrem de regretabilă”, a intervenit în discuţie şi Rareş Bogdan.
”Eu pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier”, a fost replica lui Drulă.

Reclamă

Liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, a intervenit spunând că, aşa cum arată lucrurile acum, ”ne îndreptăm spre un eşec”.
”În momentul de faţă nu există decât două variante: această coaliţie sau alegeri anticipate, pe care nu cred că le vreţi”, le-a spus el celor de la PNL şi USR PLUS. ”Nu văd alternativă la actuala coaliţie, sunteţi condamnaţi să fiţi împreună şi noi alături de voi. Haideţi să încercăm să găsim o soluţie de pace, nu una care să escaladeze în război”, a mai adăugat Pambuccian.

La rândul ei, prim-vicepreşedinta PNL, Raluca Turcan, a propus să nu fie luată nicio decizie în această seară şi i-a invitat pe cei din USR PLUS să se mai gândească la solicitarea de schimbare a lui Cîţu din funcţia de premier.

”Noi nu putem da înapoi. Cred că cea mai înţeleaptă decizie ar fi să vă gândiţi şi voi, să ne gândim şi noi care ar fi paşii următori. Eu cred că trebuie să vă mai gândiţi şi să analizaţi şi mutările următoare, pentru că o să vă coste dacă vă poziţionaţi alături de PSD şi AUR”, le-a spus Turcan celor de la USR PLUS.

”Apreciem grija pe care ne-o purtaţi”, i-a replicat Ionuţ Moşteanu.

”Este singura opţiune pe care ne-o lăsaţi (solicitarea de schimbare a lui Cîţu – n. red.), ne-aţi pus în colţ”, a spus dan Barna.
”Foarte transparent am spus în urmă cu trei săptămâni că PNL nu poate fi şantajat. În seara aia mi-ai spus foarte clar că i-ai dat mandat lui Stelian Ion să nu dea aviz. Ţi-am spus că e şantaj”, i-a spus Cîţu lui Barna.

”De ce nu m-ai remaniat pe mine?”, a fost replica vicepremierului USR PLUS.
”Nici eu nu am dat aviz (pentru PNDL - n. red.)”, a intervenit Cătălin Drulă.
”Eu te-aş fi remaniat şi pe tine”, i-a replicat Ludovic Orban ministrului Transporturilor.

Pambuccian a mai făcut o încercare de conciliere propunând variata ca Stelian Ion să fie adus înapoi în guvern. Dacian Cioloş a respins însă ideea, explicând că problema nu vine doar din acest PNDL şi din revocarea lui Stelian Ion, ci din faptul că USR PLUS nu mai poate avea încredere în Florin Cîţu.

”Acum câteva luni de zile aţi spus cine să fie prim-ministru. Acum, iar spuneţi cine să nu fie prim-ministru. În decembrie puteam să mergem cu Ludovic Orban prim-ministru, dar nu aţi vrut, aţi vrut Florin Cîţu. Azi ziceţi că vreţi cu Ludovic Orban, pardon cu Bolojan. Peste câteva luni veţi veni să spuneţi că nu mai vreţi nici cu altul”, i-a ironizat Kelemen Hunor pe cei de la USR PLUS.

”Trebuie să găsim soluţii să mergem mai departe. Eventual, cum a zis Raluca, ne mai întâlnim luni. Până atunci intrăm în silentio stampa”, a propus secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.

”Poziţia PNL e clară în momentul de faţă, indiferent de opinii, de sentimente, de păreri. Decizia unanimă a PNL este de a-l susţine pe Florin Cîţu. Putem să mai vorbim încă 5 ore dacă vreţi”, a precizat Ludovic Orban.

”Trebuie găsit un nou prim-ministru pentru ca această coaliţie să funcţioneze”, a insistat Dan Barna.

”Trebuie găsit un nou prim-ministru dacă e nevoie de un nou prim-ministru. Rugămintea e să nu ne atacăm în această perioadă, să nu rupem toate legăturile”, i-a replicat Orban.

”Depunem moţiunea în seara asta”, a încheiat Ionuţ Moşteanu discuţia.

Ştire iniţială: Şedinţă crucială a coaliţiei la Palatul Victoria. Florin Cîţu se află faţă-n faţă cu Dan Barna şi Dacian Cioloş, care i-au cerut demisia. Este prima şedinţă de coaliţie după izbucnirea conflictului dintre partenerii de guvernare. Liderii USR PLUS au anunţat că au primit mandat din partea liderilor din întreaga ţară să solicite demisia premierului Florin Cîţu, iar în cazul în care acesta nu este înlocuit să depună/susţină o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

I-au cerut demisia lui Cîţu

Dacian Cioloş: Am încheiat şedinţa comitetului politic al USR PLUS. Am primit mandat, pe care îl vom transmite şi astăzi la şedinţa de coaliţie, să solicităm demisia sau retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Cîţu, dacă acest lucru nu se va întâmpla, avem un mandat foarte clar să depunem moţiunea de cenzură în cel mai scurt timp.

Dan Barna: Au fost aproape 400 de lideri USR PLUS din întreaga ţară.. Conducerea partidului a confirmat poziţia pe care BPN a transmis-o de când premierul Florin Cîţu a hotărât demiterea ministrului Justiţiei, nemotivată şi pe motive asbsolut ridicole. Solicităm coaliţiei înlocuirea premierului. Dacă nu se întâmplă, moţiunea de cenzură are toată susţinerea USR PLUS.

De cealaltă parte, premierul Florin Cîțu nici nu se gândește și cu susținerea PNL îi acuză pe Dan Barna și Dacian Cioloș că vor să dărâme guvernul din care USR-PLUS face parte exact ca Liviu Dragnea. La ședința Coaliției, Florin Cîțu merge însoțit de Ludovic Orban cu care a avut o relație tensionată în ultimele luni, și cu prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, precum și secretarul general Robert Sighiartău.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
recomandari pe a1.ro
Dormea liniștit când a simțit că ceva se mișcă lângă el, în pat. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era acolo
Dormea liniștit când a simțit că ceva se mișcă lângă el, în pat. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era acolo
Reclamă
Top știri
„M-a aruncat de la 7 metri de pe un pod, credea că îmi înşel iubitul”. O tânără de 20 de ani a rămas paralizată din cauza unui prieten, în UK
1
Mapamond • pe 25.10 la 15:55

„M-a aruncat de la 7 metri de pe un pod, credea că îmi înşel iubitul”. O tânără de 20 de ani a rămas paralizată din cauza unui prieten, în UK

„M-a aruncat de la 7 metri de pe un pod, credea că îmi înşel iubitul”. O tânără de 20 de ani a rămas paralizată din cauza unui prieten, în UK
O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''
2
Mapamond • pe 25.10 la 08:26

O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''

O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''
Bărbat de 68 de ani, sub masca unui tânăr cu 30 de ani mai mic. Invita femei la întâlnire, folosindu-se de poze false şi le lega la ochi pentru a întreţine relaţii sexuale, în Franţa
3
Inedit • pe 25.10 la 16:40

Bărbat de 68 de ani, sub masca unui tânăr cu 30 de ani mai mic. Invita femei la întâlnire, folosindu-se de poze false şi le lega la ochi pentru a întreţine relaţii sexuale, în Franţa

Bărbat de 68 de ani, sub masca unui tânăr cu 30 de ani mai mic. Invita femei la întâlnire, folosindu-se de poze false şi le lega la ochi pentru a întreţine relaţii sexuale, în Franţa
Accidentul mortal cu BMW din Argeș a fost filmat. Un băiat de 16 ani a sfârșit pe loc, șoferul de 21 de ani a fost grav rănit
4
Eveniment • pe 25.10 la 13:46

Accidentul mortal cu BMW din Argeș a fost filmat. Un băiat de 16 ani a sfârșit pe loc, șoferul de 21 de ani a fost grav rănit

Accidentul mortal cu BMW din Argeș a fost filmat. Un băiat de 16 ani a sfârșit pe loc, șoferul de 21 de ani a fost grav rănit
Trei copii au fost găsiți abandonați într-un apartament, alături de rămășițele umane ale fratelui lor mai mic, în SUA
5
Mapamond • pe 25.10 la 09:01

Trei copii au fost găsiți abandonați într-un apartament, alături de rămășițele umane ale fratelui lor mai mic, în SUA

Trei copii au fost găsiți abandonați într-un apartament, alături de rămășițele umane ale fratelui lor mai mic, în SUA
RECOMANDĂRI
Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Eveniment • la 21:15

Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză

Comisia juridică a Senatului a dat vot pozitiv amendamentelor la propunerea legislativă prin care personalul unităţilor publice...

Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Reportaj exclusiv Obsevator. Aşa arată 11 milioane de euro în ţigări de contrabandă: traficanţii au dotări ca în trupele speciale
Exclusiv Observator • la 19:53
Video

Reportaj exclusiv Obsevator. Aşa arată 11 milioane de euro în ţigări de contrabandă: traficanţii au dotări ca în trupele speciale

Reportaj exclusiv Obsevator. Aşa arată 11 milioane de euro în ţigări de contrabandă: traficanţii au dotări ca în trupele speciale
Criza fără precedent din energie loveşte dur în spitale: "Suntem într-un război. O să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid"
Sanatate • la 19:17
Video

Criza fără precedent din energie loveşte dur în spitale: "Suntem într-un război. O să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid"

Criza fără precedent din energie loveşte dur în spitale: "Suntem într-un război. O să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid"
Experiment Observator: În ce instituţii se respectă noile restricţii privind certificatul verde
Eveniment • la 19:28
Video

Experiment Observator: În ce instituţii se respectă noile restricţii privind certificatul verde

Experiment Observator: În ce instituţii se respectă noile restricţii privind certificatul verde
PARTENERI
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
spynews.ro
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
Un fenomen nou bate și la ușile României: de ce femeile educate își găsesc tot mai rar partener?
libertatea.ro
Un fenomen nou bate și la ușile României: de ce femeile educate își găsesc tot mai rar partener?
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 27 octombrie 2021. Taurii trebuie să-și rezolve problemele din cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 27 octombrie 2021. Taurii trebuie să-și rezolve problemele din cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
gandul.ro
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Ziare.com
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Povestea lui Sirin din "Femeie în înfruntarea destinului". Ce spune Seray Kaya despre celebrul personaj
tvhappy.ro
Povestea lui Sirin din "Femeie în înfruntarea destinului". Ce spune Seray Kaya despre celebrul personaj
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
money.ro
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Averea lui Elon Musk a crescut cu 36 de miliarde de dolari într-o singură zi. Cum e posibil
UseIT
Averea lui Elon Musk a crescut cu 36 de miliarde de dolari într-o singură zi. Cum e posibil
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 20:44
Video

Observator de bine, 26 octombrie 2021. Prinţesa Mako a Japoniei a ales dragostea în schimbul vieţii regale

Observator de bine, 26 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 26 octombrie 2021. Prinţesa Mako a Japoniei a ales dragostea în schimbul vieţii regale
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 25.10 la 22:04
Video

Observator de bine, 25 octombrie 2021. Fiica lui Paul Walker, condusă la altar de Vin Diesel

Observator de bine, 25 octombrie 2021. Fiica lui Paul Walker, condusă la altar de Vin Diesel
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 22.10 la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi