Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Statul român va fi la un click distanţă. Guvernul promite că noul cloud guvernamental, prin care românii vor obţine online toate actele, va fi gata în 2025

De la anul, statul român va fi la un click distanţă. Autorităţile promit că vom vom putea obţine online toate actele personale. Astăzi, a fost semnat contractul pentru Cloudul Guvernamental. Platforma va interconecta 80 de instituţii publice, la cele mai înalte standarde de securitate, în aşa fel încât datele noastre să fie stocate în siguranţă.

de Ingrid Tîrziu

la 11.09.2024 , 20:42

Cloudul Guvernamental, cel mai ambiţios proiect al statului, ne promite că va face istorie din cozile la ghişeu. De anul viitor, de la un click distanţă, vom putea obţine, oriunde şi oricând certificatele de naştere, deces, divorţ sau căsătorie. Totodată, ne vom putea plăti şi toate taxele online. "Vom putea interacţiona digital cu instituţiile publice, fiecare putând solicita şi primi documentele necesare de oriunde, oricând şi în deplină siguranţă. Asta înseamnă dispariţia birocraţiei, a cozilor de la ghişee. Asta înseamnă o reformă autentică a administraţiei statului, transformarea digitală a României", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Cloudul trebuie să fie gata până în vara anului 2025

100 de milioane de euro valorează contractul semnat astăzi. Tehnologia folosită pentru noua platformă digitală este de ultimă generaţie şi garantează securitatea datelor personale ale românilor. "Facem economie uriaşă de resurse financiare atunci când vorbim despre acest cadru unitar în care nu vom mai avea nevoie ca fiecare instituţie publică să dezvolte programe care să fie plătite de mai multe ori din bani publici. În urma derulării procedurii de achiziţie publică a fost câştigată de compania Vodafone. Foloseşte tehnologie de ultimă generaţie Microsoft", a declarat Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării.

Vezi și

"La Vodafone, suntem onorați să fim partenerul strategic pentru implementarea primului cloud guvernamental dedicat din România. Vom folosi tehnologii de ultimă oră, cu un grad ridicat de securitate cibernetică și eficiență energetică. Acest lucru este necesar pentru găzduirea sistemelor centrale de informații publice și pentru interoperabilitatea lor într-un mod unitar și standardizat", a declarat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone. Şi şoferii vor fi scutiţi de timpul petrecut pentru eliberarea documentelor auto. Noua platformă îi va ajuta să obţină permisul de conducere şi certificatul de înmatriculare online.

"Vor fi prezentate cetăţenilor în platforma digitală unică, de la întregistrarea unei maşini sau relaţia cetăţeanului cu Ministerul Muncii, Ministerul de Interne", a declarat Dragoş Vlad, preşedinte Autoritatea Publică pentru Digitalizarea României. Cloudul trebuie să fie gata până în vara anului 2025.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri politice » Statul român va fi la un click distanţă. Guvernul promite că noul cloud guvernamental, prin care românii vor obţine online toate actele, va fi gata în 2025