Video "Un moment istoric pentru România şi Bulgaria". Mesajul transmis de Ursula von der Leyen după ce România intră în Schengen cu graniţele aeriene și maritime
Este oficial! România şi Bulgaria vor intra în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a anului viitor. Decizia a fost salutată de preşedintele ţării, dar şi de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Cea mai mare dorinţă a românilor rămâne însă eliminarea controalelor terestre, pentru a scăpa de timpii de aşteptare de la graniţe, dar Consiliul Uniunii Europene nu a oferit încă un răspuns concret cu privire la eliminarea lor.
La numai câteva zile după ce am aflat că aderarea parţială va fi posibilă, Consiliul Uniunii Europene a făcut anunţul oficial. Primirea României şi a Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime a fost votată în unanimitate, iar măsurile vor intra în vigoare începând cu luna martie a anului viitor. Asta înseamnă că, în trei luni, românii care călătoresc cu avionul vor scăpa de controlul paşapoartelor, atât la plecare, cât şi la întoarcere. Din punct de vedere maritim, schimbarea vine în cadrul operaţiunilor de la portul Constanţa. Astfel, verificarea mărfurilor se va desfăşura mult mai rapid.
Cea mai mare dorinţă a românilor rămâne în continuare eliminarea controalelor la frontierele terestre
Reacţiile marilor politicieni de la noi nu au întârziat să apară. Klaus Iohannis a salutat decizia şi a spus că acest pas este unul în beneficiul cetățenilor români. "Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. (...) România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE", a fost mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis. Inclusiv premierul României, Marcel Ciolacu, şi-a exprimat bucuria pe Facebook. "Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces", a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu.
La rândul său, Victor Negrescu a scris că România poate să fie puternică în Uniunea Europeană prin profesionalism și o abordare consistentă. Lucian Romaşcanu a postat, în schimb, o poză alături de Marcel Ciolacu cu descrierea că guvernul a reușit un pas extrem de important pentru România. La nivel internaţional, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat mulţumirea cu privire la noua decizie. "Decizia marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. (...) Felicitări Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă", a fost mesajul transmis de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Nici Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, nu a ratat ocazia de a felicita cele două ţări. "Felicitări cetăţenilor din România şi Bulgaria pentru aderarea la spaţiul Schengen prin ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A durat mult timp. Aceasta face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca popoarele noastre să fie mai în siguranţă. Europa uneşte", a declarat Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European. Acordul vine însă la pachet însă cu o serie de măsuri dure impuse de Viena. Printre ele se află şi consolidarea controalelor la frontierele terestre, dar și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în conformitate cu Regulamentul Dublin. Este vorba în special de migranţii din Afganistan și Siria care ar fi trecut prin România.
Chiar şi aşa, cea mai mare dorinţă a românilor rămâne în continuare eliminarea controalelor la frontierele terestre. Timpii de aşteptare îndelungaţi la graniţe sunt un chin mai ales pentru transporatorii de mărfuri care spun că cifra afacerilor scade de la an la an din cauza blocajelor. Deşi România a cerut detalii cu privire la momentul ridicării acestor controale, Consiliul Uniunii Europene nu a oferit un răspuns concret.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰