Antena Meniu Search
x

Pensii militare 2023. Ciolacu: Armata nu poate fi decapitată din cauza unor sceleraţi. USR: PSD şi PNL fac scut în jurul "specialilor"

Pensii militare 2023. USR acuză PSD şi PNL că apără pensiile speciale cu riscul de a-i lăsa pe români fără banii din PNRR care ar ajuta la dezvoltarea ţării. El mai spune că  Marcel Ciolacu şi deputaţii PSD-PNL au făcut scut în jurul ministrului Marius Budăi şi al privilegiilor de care se bucură "specialii", în frunte cu premierul Ciucă. Luni seară, Marcel Ciolacu a avut o reacţie nervoasă în timp ce apăra pensiile militarilor, pe care nu le poate accepta ca fiind pensii speciale. Liderul PSD susţine că nu poți să destabilizezi armata în care sunt 7.000 de cereri de pensie când ai război la graniță pentru că "sunt politicieni demenți care spun cretinisme".  

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 16:22

Pensii militare 2023. Ciolacu: Armata nu poate fi decapitată din cauza unor sceleraţi! USR: PSD şi PNL fac scut în jurul "specialilor"
Marcel Ciolacu / Cătălin Drulă - Inquam Photos / Octav Ganea

USR a solicitat marţi, din nou, conducerii celor două Camere ale Parlamentului, punerea în dezbatere parlamentară a proiectului iniţiat de către partid pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiect depus pe 6 mai 2022 şi blocat de PSD şi PNL de peste 10 luni de zile. Solicitarea USR a fost respinsă prin vot de reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR din Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

"Domnul Ciolacu apără pensia prietenului său, premierul Ciucă, o pensie de 18.000 de lei pe lună. În condiţiile în care pensia medie contributivă a fost de 1.775 lei în 2022, deci de 10 ori mai mică decât pensia premierului Ciucă. 3 milioane de pensionari au avut în 2022 pensie sub 1.800 de lei. 3 milioane de pensionari au avut pensia de cel puţin 10 ori mai mică decât pensia premierului Ciucă. Aceşti pensionari - părinţii, bunicii noştri - sunt cei care ar trebui să fie nervoşi din cauza inechităţii pe care PSD o apără. Am văzut şi astăzi în Parlament cum PSD şi PNL au făcut scut în jurul domnului Budăi. PNL apără pensia şefului lor, PSD apără privilegiile, ţin cu specialii, nu cu oamenii”, a declarat preşedintele USR Cătălin Drulă, conform comunicatului de presă.

"Este un abuz fără precedent în Parlament. Proiectul este blocat în sertarele Birourilor Permanente, nici măcar nu a fost trimis la comisii. Proiectul USR este constituţional, poate să treacă într-o săptămână de Parlament şi pensiile speciale ale parlamentarilor să fie eliminate pentru totdeauna. De asemenea, la Senat este blocat în sertare proiectul USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale primarilor. Lansez o provocare domnului Ciolacu. Vreţi pensii speciale pentru parlamentari în continuare? Da sau Nu? Vreţi zeci de mii de pensii speciale pentru actuali şi foşti primari, viceprimari? Da sau Nu? În funcţie de răspuns, aşa veţi primi şi votul românilor",a mai precizat Drulă.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii Marius Budăi a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cu 86 de voturi „pentru”, 177 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Pe acelaşi subiect

Ciolacu: Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seară la România TV că nu va accepta ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale, astfel că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a constituit un grup de lucru care va analiza legea pensiilor şi va veni cu amendamente. Ciolacu a arătat că legea nouă a pensiilor nu va fi retroactivă şi că nu este normal ca o persoană care a lucrat 1 zi ca magistrat să beneficieze de legea specială.

"Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale (...) Vă promit, prioritatea numărul unu a mea şi a colegilor mei e să venim cu legea care să fie sustenebilă, acceptată de către Comisie pentru a îndeplini jalonul din PNRR cu  pensiile speciale, pentru a nu pierde bani europeni pe acest jalon. Ştiţi că nu pierdem toate sumele, ci o parte din sumă, aferentă peniilor speciale", a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Armata nu poate fi destabilizată din cauza legii pensiilor

Liderul PSD a precizat că un grup de lucru organizat la nivelul coaliţiei de guvernare lucrează pe noua lege a pensiilor speciale. "Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Vom veni cu o abordare corectă şi o lege care să treacă la CCR. Veţi vedea, am făcut deja un grup de lucru în cadrul coaliţiei, cum am făcut şi la Legile Eucaţiei. Vom lucra şi vom veni cu amendamentele pe care ministrul Muncii le va anunţa la timpul respectiv. Avem deja raportul final de la Banca Mondială şi specialiştii lucrează pe el şi extragem de acolo ce trebuie. Dar trebuie să înţelegem bine, această lege nu este retrocativă. Nu există legi retroactive. Un drept câştigat nu poţi să îl iei. Dar cu adevărat după partea de contribuţie poţi să vii cu impozitare progresivă, în funcţie de venituri. Este o abordare corectă, constituţională venită şi explicată cu pragurile respective. Se aplică la toată lumea care are componentă specială. Pentru viitor s-a stabilit foarte clar, nu poţi să ai mai mult la pensie decât în activitate. Vom veni cu aceste lămuriri. Nu poţi să lucrezi 1 zi magistrat şi să beneficiezi de lege specială la pensie", a subliniat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că Armata nu poate fi destabilizată din cauza legii pensiilor, astfel că vor fi discuţii în Parlament pe această temă.

"Vor fi discutii publice la Parlament, se va veni cu praguri graduale. Nu pot să decapitez armata sau justitia peste noapte pentru ca aşa vor nişte sceleraţi! 22 de state din UE au componenta speciala la armata, nu poţi să destabilizezi armata în care sunt 7000 de cereri de pensie cand ai război la graniţă pentru că sunt politicieni demenţi care spun cretinisme! Eu nu pot să mint oamenii, trebuie reguli, categoric. Toţi poliţiştii să plece acasă fiindcă unii vor să mintă românii ca sunt salvatorii pensiilor speciale? Eu o să vă arăt că Partidul Social Democrat în această coaliţie va veni cu o lege sustenabilă, ca să nu creăm haos în tara, iar cei care au abuzat de lege vor fi impozitaţi corect, fiindcă au făcut o mizerie, de asta s-a ajuns la această emoţie în România, pentru ca unii n-au avut masura! M-am enervat de minciunile lor, m-am săturat de aceşti mincinoşi care n-au fost în stare de nimic. Primăria Capitalei nu ştie cum să dea pe surse că e Ciolacu candidat – nişte tâmpenii în creierul lor! M-am săturat de mincinoşi, nu ştiu de ce vor să destabilizeze o ţară întreagă pentru că cred ei că vor câştiga 2% în plus!", a mai declarat Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Pensii militare 2023. Ciolacu: Armata nu poate fi decapitată din cauza unor sceleraţi. USR: PSD şi PNL fac scut în jurul "specialilor"