Antena Meniu Search
x

Video Ce se va întâmpla cu pensiile speciale? Banca Mondială a propus patru scenarii

Pensiile speciale nu trebuie să fie mai mari decât salariul în plată! Este concluzia raportului transmis Guvernului de Banca Mondială după o analiză a legii pensiilor speciale. Potrivit documentului obţinut de Observator, Banca Mondială propune Executivului patru scenarii de lucru şi desparte pensiile militare de cele speciale. 

de Larisa Bernaschi

la 27.02.2023, 14:21

Vezi și

A venit documentul mult aşteptat care ne spune, cu exactitate, cum trebuie să arate reforma pensiilor speciale. În acest context au fost propuse mai multe scenarii, adică patru, dacă ne referim la toate pensiile speciale, mai puţin cele militare.

Şi aici ne referim inclusiv la eliminarea tuturor pensiilor speciale, la o îngheţare a acestor venituri considerate excepţionale de către Banca Mondială şi la o reformă a acestor pensii speciale, denumite în mod legal pensii de serviciu, lucru care se întâmplă deja, iar la o propunere a Guvernului avem deja în Parlament un proiect de lege care prevede acest lucru, o reformă a tuturor pensiilor speciale, inclusiv militare.

Este un lucru extrem de important faptul că Banca Mondială, consultant al Guvernului pentru PNRR, spune foarte clar faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale şi propune alte patru reforme pentru acest tip de venit. Însă, Banca Mondială recomandă ca nicio pensie în plată să nu fie afectată de aceste măsuri, a transmis reporterul Observator Larisa Bernaschi. 

Alina Gorghiu: Ministerul Muncii este responsabil de elaborarea finală a legii pensiilor speciale

Pe acelaşi subiect

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a declarat luni că cel care este responsabil, conform PNRR, de elaborarea finală a legii pensiilor speciale este Ministerul Muncii şi că se aşteaptă ca ministrul Marius Budăi să facă în timp accelerat discuţiile cu toţi miniştrii de resort. Ea a mai spus că, în opinia sa, nu se pune problema să îi catalogăm drept pensionari speciali pe militari, potrivit news.ro.

"Pensiile speciale sunt o prioritate nu de ieri, de azi. Şi ministrul Muncii, şi noi, ca parlamentari şi Guvernul în integralitatea sa avem ca prioritate zero rezolvarea acestui punct, înainte de a exista PNRR. Ştiţi că pensiile speciale sunt o prioritate a acestui Parlament de foarte mult timp. Au existat două proiecte de lege adoptate de Parlament, respinse la Curtea Constituţională şi se va ţine cont de această jurisprudenţă, acum, în elaborarea proiectului de lege", a spus Alina Gorghiu.

Ea a precizat că foarte probabil, ascultând declaraţiile ministrului Budăi, proiectul care este în Parlament să fie modificat în conformitate cu raportul final de la Banca Mondială şi cu discuţiile pe care le vor avea cu fiecare minister de resort. "Integratorul, cel care este responsabil, conform PNRR, de elaborarea finală a legii este Ministerul Muncii. Mă aştept ca domnul ministru să facă în timp acelerat discuţiile cu toţi miniştrii de resort, că vorbim de Apărare, de Justiţie, să integreze observaţiile atât de la Comisie cât şi de la Banca Mondială pentru că nimeni nu mia doreşte să audă în România că o pensie este mai mare decât venitul în plată, nimeni nu doreşte să mai plătească pensii în România dacă nu s-a contribuit aşa cum trebuie la bugetul de pensii", a afirmat ea.

Alina Gorghiu a mai spus că în opinia PNL, "nu sunt pensii de serviciu pensiile militarilor", fiind o categorie care a contribuit, în varii feluri, la buget. "Nu se pune problema catalogării pensiilor militarilor ca fiind pensii speciale", a mai arătat preşedintele interimar al Senatului.

"Sunt un sistem care ţine de securitatea statului, au avut foarte multă contribuţie la acest sistem motiv pentru care eu cred că nu se pune problema să îi catalogăm drept pensionari speciali", a mai arătat Gorghiu. "Va trebui să ne gândim să ne apropiem de o soluţie finală, asta este părerea pe care vi-o spun răspicat", a afirmat Gorghiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ce se va întâmpla cu pensiile speciale? Banca Mondială a propus patru scenarii