Antena Meniu Search
x

Dincolo de Facebook, dincolo de imagine: VLAD CIOPLEA, fotograful care a spart toate tiparele

Vlad Cioplea este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români. Chiar dacă e tânăr, "românul de succes" are un portofoliu impresionat

Vlad Cioplea este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români. Chiar dacă e tânăr, "românul de succes" are un portofoliu impresionat, chiar în aceste momente fiind plecat într-o expediţie în Africa. 

Cel mai cunoscut proiect de-al său este 100 Friends, dedicat prieteniei într-o lume consumeristă. Astfel, în rubrica „Momente din an” de pe Facebook a lui Vlad  apare pe lângă alte proiecte la care a participat - de tipul Drumul Scoicilor sau House of Colours - 100 Friends. Dacă din cărțile de comunicare interpersonală aflăm că un individ poate interacționa cu maximum 16-17 persoane, Vlad demontează mitul. Din lista de 700 de prieteni, de pe Facebook, a ales deocamdată 100 – oameni dragi, pe care îi cunoaște și cărora le știe pasiunile – și a început să le facă poze. Rezultatul? Unul dintre cele mai frumoase proiecte online dedicate prieteniei, într-o lume în care totul se desfășoară sub indicele lui fast: love, food, travel.

"Pentru că am prieteni "marfa", cu pasiuni, hobby-uri și meserii interesante. Cred că toți am simțit la un moment dat cum rețelele de socializare mai degrabă ne înstrăinează. Așa că, mi-am propus să îi văd pe fiecare, în realitate, făcând ceea ce le place mai mult, și să imortalizez un moment din viața lor, nu doar pentru mine, dar și pentru ei. Și lista continuă...", își motivează Vlad alegerea.

Într-o zi din octombrie, pe când Vlad era în Maroc fără prietenii lui, am vrut să aflăm povestea din spatele albumului foto, intitulat simplu 100 Friends.

1. De unde ți-a venit ideea acestui proiect și cum a început totul?

Ideea 100 Friends mi-a venit într-o noapte, când am citit pe internet un articol despre australianul care s-a hotărât să îşi invite la cafea toţi prietenii de pe facebook. Aşa că m-am hotărât să fac o poză cu fiecare prieten. Trebuie sa mentionez ca am prieteni frumoşi, interesanţi, pasionaţi, cu meserii interesante. Deci, cumva, proiectul nu se va opri la numărul 100 şi se poate transforma în 1000 Friends, de ce nu? Pe scurt, proiectul 100 Friends este un proiect fotografic pentru prieteni, despre prieteni.

2. De ce 100 de prieteni și de ce în engleză?

Am zis să încep cu o cifra rotundă, nici prea mică, nici prea mare. Cu oameni pe care chiar îi cunosc şi mă cunosc şi pot să le cer să îmi pozeze fără să fie nevoie de abilităţi de PR. Am zis să încep cu numărul 100, cifra care m-a speriat iniţial dar care mă motivează totodată. Cele mai multe joburi le am în cinematografie unde la un singur proiect pot fi în jur de 300 de oameni, iar cu unii dintre ei rămân prieten. Unii nu sunt români. Apoi, îmi place să călătoresc. Şi pe acolo îmi fac prieteni noi, aşa că m-am gândit să fie o limba universală.

3. Ce înseamnă pentru Vlad Cioplea prietenia? S-a modificat sensul înainte/ după Facebook? (Eventual poți să menționezi cum era copilul Vlad în relație cu prietenii din copilărie)

Fără să fiu prea profund, definesc prietenia prin trei cuvinte: sinceritate, respect, afinitate reciprocă. Dacă s-a modificat nensul după facebook? pentru mine nu. dar cred că e opţiunea fiecăruia dacă vrea să trăiască online sau live. Mie îmi place mult să ies în gaşcă, să cunosc oameni interesanţi, să aud live poveştile lor. Sunt plecat în Maroc de ceva vreme şi voi mai petrece ceva timp aici şi recunos că îmi e dor de prieteni, abia aştept să îmi reiau proiectul :)

4. Care e mesajul pe care vrei să îl transmiți oamenilor prin acest demers/ gest?

Prietenia este cel mai de preţ lucru de pe pământ, cu siguranţă asta e mesajul pe care vreau să îl transmit, pe de altă parte nu m-ar deranja să se nască o comunitate de oameni interesanţi din diverse domenii care să descopere că au multe în comun, şi să facă la rândul lor alte proiecte simpatice. Eu mai am o groază de idei.

5. De ce fiecare fotografie din album e însoțită de un citat? Are o însemnătate anume?

Fotografia în sine spune multe despre prietenul din ea aşa că nu am vrut să scriu clasicele descrieri a la "People of...", îmi doresc ceva mai profund, un citat, o vorba din popor, ceva care îi reprezintă.

6. Am înțeles că decorul fiecărei imagini nu e ales aleatoriu, ci întregește ceea ce vrea să ne comunice fiecare subiect. Dacă te-ai lăsa la rândul tău fotografiat, care ar fi cadrul care te reprezintă?

Într-adevăr, nu este nimic întâmplător, decorul trebuie să susţină povestea prietenului. De exemplu Liviu Lupşa, pasionat de biciclete, am ales să îl fotografiez pe velodromul Dinamo, la fel şi cu Adrian Lungu, jucător de fotbal american. Uite că la asta chiar nu m-am gândit, unde m-aş lasă la rândul meu fotografiat, poate pe un platou de filmare? :)

7. Ți-a rămas în minte vreun shooting? Prin ce a fost diferit de celelalte?

Cred că ai ghicit, cu Filip Rsitovski am avut cea mai frumoasă întâmplare şi acum o să citez exact ce mi-a spus el "Eu sunt actor, mă îmbrac în 1000 de costume de teatru şi film, pentru fotografia ta o să fiu dezabracat" Ba chiar a avut un moment în care a vrut să iasă la ora 14.oo gol puşcă, pe Calea Victoriei. Până la urmă a pozat într-o pereche de chiloţi speciali de Film şi Teatru. Am şi o poză de making of cu două doamne care s-au oprit să facă poză cu el. Bineînţeles claxoanele şoferilor/şoferiţelor din trafic au existat şi ele.

8. La ziua Izabellei, o fetiță din Constanța care a invitat pe toată lume la ziua ei, au confirmat prezența mii de oameni. Dacă ai avea resurse suficiente de timp, spațiu și bani, câți prieteni ai vrea să ai alături la petrecerea aniversară?

Da, ai spus bine, aş vrea sa am prieteni la ziua mea, nimic mai mult, prieteni. Nu stiu exact câţi am, mulţi, nu i-am numărat, dar aş vrea să fie toţi.

9. Ce ai descoperit în plus despre cei 100 de prieteni după ce i-ai fotografiat?

Cred ca la fiecare in parte am descoperit ceva nou, cat de mic, despre pasiunea lor, despre planurile lor de viitor.

10. Unde vrei să ajungi cu proiectul, 100 înseamnă punct?

100 inseamna party si de ce nu, o expozitie, apoi proiectul continua. Asa cum am mai spus, proiectul 100 Fiends face parte dintr-o serie de proiecte fotografice pe care am numit-o 100 Projects. Nu spun ce urmeaza, e surpriză. :)

Dacă Vlad se va lăsa el însuși fotografiat sau dacă va ajunge la 1000 Friends, o vom afla în câteva luni. Până atunci, modul în care acest tânăr a ales să promoveze ideea de prietenie în mediul virtual demonstrează că o legătură dintre doi oameni, fie ea și fragilă, înseamnă mai mult decât drumul de la „Confirmă”/ „Trimite o cerere de prietenie lui X” și ,,Acceptă/ ți-a fost acceptatăcererea de Y”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Români de succes » Dincolo de Facebook, dincolo de imagine: VLAD CIOPLEA, fotograful care a spart toate tiparele