Antena Meniu Search
x

Video Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români. Specialiştii trag un semnal de alarmă: Simptomele s-au acutizat de-a lungul anilor

Unul din trei români suferă de alergii, iar în următorii 10 ani aproape jumătate din populaţie va avea cel puţin o formă de alergie. Este concluzia medicilor europeni şi români, care observă nu doar o creştere a numărului de pacienţi, dar şi simptome mult mai grave. Specialiştii cer de urgenţă decontarea investigaţiilor şi tratamentelor necesare.

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 10.04.2024, 19:58

Vezi și

Sebastian are 15 ani şi se luptă cu mai multe alergii încă de la grădiniţă. A dezvoltat în timp astm bronşic, iar acum este dependent de medicamente. Când e răcit, crizele sunt crunte.

Sebastian Agachi, pacient cu alergii: Şi asta de-acum a fost dificilă, a trebuit să folosesc aparatul de astm de mai multe ori. Respir foarte greu şi hârâi şi tuşesc. 

Simptomele alergiei la polen

Atunci când un om este alergic la polen, organismul îl percepe ca pe un intrus. Imediat începe să producă histamină, care are rolul de-a îmbunătăţi circulaţia sângelui, în aşa fel încât să lupte împotriva alergenului. Tot acest proces creează simptome specifice unei alergii.

Pe acelaşi subiect

Cristina Agachi, mama lui Sebastian: Este greu pentru că trebuie ferit tot timpul de fel şi fel de factori care-l pot agrava şi tot timpul: ia-ţi pastila, ia-ţi puful, fiind copil trebuie tot timpul supravegheat. 

Sebastian vine periodic la control, iar simptomele sunt deocamdată ţinute sub control. Mama lui are un întreg dosar cu tratamentele, dar şi cu banii pe care i-a cheltuit pe medicamente.

Camelia Berghea medic primar alergologie, Spitalul Marie Curie: Încercăm să reducem la minimum investigaţiile necesare. În ceea ce priveşte tratamentele, fiecare familie în sine trebuie să ia în calcul să susţină financiar.

"Costurile pentru analize pornesc de la 600 de lei şi pot ajunge până la 1500 de lei pentru o singură investigaţie. La tratament este însă mai dificil: imunoterapia, de exemplu, ajunge să coste până la 2000 de lei pe lună şi poate dura uneori toată viaţa", transmite Maria Rohnean, reporter Observator. 

Ce este imunoterapia

Imunoterapia înseamnă o vaccinare controlată cu cantităţi mai mici din alergen. În timp, simptomele devin suportabile. Cele mai comune alergii sunt cele la polen, diverse alimente, muşcături de insecte, păr de animale şi medicamente. 

Roxana Bumbacea Societatea Română de Alergologie: În câţiva ani vor ajunge la o prevalenţă devastatoare, aş spune. Deci, avem premisele de a avea o discuţie cu argumente solide pentru importanţa metodelor terapeutice.

George are alergie la ambrozie de mai bine de 7 ani. 

George Proca pacient, solist Opera Naţională din Timişoara: Simptomele s-au acutizat de-a lungul anilor, ajungând chiar să nu mai pot sta afară, efectiv. A doua decadă a lunii august şi ţinea chiar şi până în octombrie şi a fost cu atât mai grav cu cât în meseria mea de solist de operă, nu am putut performa

În Europa, mare parte din tratamente sunt decontate. 

Maria Torres preţedinte Societate Europeană de Alergologie: E o urgenţă, Guvernul trebuie să facă asta. Este şi o economie, pentru că la final, aceşti pacienţi care vor fi vindecaţi, nu vor mai avea nevoie de tratament, vor merge la muncă. 

Principalele cauze pentru care tot mai mulţi adulţi dezvoltă alergii sunt alimentaţia, poluarea şi expunerea pe o perioadă mai lungă la polen, din cauza schimbărilor climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sanatate » Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români. Specialiştii trag un semnal de alarmă: Simptomele s-au acutizat de-a lungul anilor