Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Al treilea caz de variola maimuţei în România. Cine este pacientul

A fost identificat al treilea caz de variola maimuţei în România.

de Redactia Observator

la 15.06.2022 , 13:25

UPDATE 13:20 În cazul celui de-al treilea pacient confirmat cu variola maimuţei, vorbim despre un bărbat în vârstă de 31 de ani care s-a prezentat la spital cu simptome. El le-a spus medicilor că simptomele au debutat cu 5 zile înainte şi a fost plasat în izolare, la spital. Medicii au anunţat că acesta nu are istoric de călătorie în altă ţară. DSP va deschide o nouă anchetă epidemiologică.

Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.

OMS va evalua dacă variola maimuţei reprezintă o "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional"

Vezi și

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", relatează AFP şi Reuters, citat de Agerpres. Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.

Pe acelaşi subiect

Creşterea numărului de cazuri este "neobişnuită şi îngrijorătoare", a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă. "Consideram că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza" răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali "ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul", a adăugat şeful OMS. Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a anunţat OMS.

Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii, însă au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în aceste ţări, printre care se numără Nigeria şi RD Congo, fiind semnalate cazuri şi în alte zone ale lumii. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost confirmat în ţările în care boala nu este endemică

OMS ia în considerare în prezent "schimbarea numelui virusului variolei maimuţei". "Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil", a spus Tedros. "Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi", a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei. OMS nu recomandă vaccinarea "în masă" în acest moment. "Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată" (...) "pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz", consideră OMS. "Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Sanatate » Al treilea caz de variola maimuţei în România. Cine este pacientul