Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Boala tăcută" de care suferă un milion de români fără să ştie. Stilul de viaţă haotic este principalul declanşator

Statistici îngrijorătoare! Un milion de români suferă de diabet fără să ştie. Iar explicaţia este simplă - frica de boală ţine multe persoane departe de medic. Stilul de viaţă nesănătos şi haotic este principalul factor declanşator al diabetului. 

de Cristina Tănasă

la 27.06.2024 , 07:41

Bolile nedepistate la timp dau nenumărate complicații. Lipsa medicilor de familie și a informării, mai ales din mediul rural, face ca țara noastră să fie pe primul loc în UE la numărul de decese cauzate de boli care ar fi putut fi tratate.

"Vorbim de retinopatie, angiopatie, complicații cardiovasculare, toate acestea la dializă la pierderea vederii sau amputarea unui membru. Diabetul e o boala tăcută, nu dă semne mult timp", explică Anca Hâncu, medic nutriționist.

Caravană medicală în toată ţara

Articolul continuă după reclamă

O asociaţie a început în luna martie, o caravană medicală care şi-a propus depistarea precoce a bolilor cu mare incidenţă. Iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Au fost testate 1.216 persoane, dintre care peste 700 au fost depistate cu diabet sau prediabet, iar restul cu probleme cardiovasculare și hepatice. Mai mult, 78% dintre cei testaţi sunt supraponderali sau cu obezitate. 

Pe acelaşi subiect

În mai multe judeţe din ţară, caravana medicală a avut în grila de investigații, analize de care spitalele nu mai dispun în acest moment. Pentru mulți pacienți, singura soluție poate fi găsită doar la camera de gardă.

"Avem 182 de localități fără medic de familie, zona Tulcei avea deficit mai mare, acum are o loalitate neacoperită. Sunt alte fonduri și în spitale în acest moment nu cred că se pune problema să se folosească alt sistem în ceea ce privește caravanele există altă finanțare", ne spune Valeria Herdea, președinte CNAS.

Screeningul de exemplu este imposibil fără trimitere de la medicul de familie. Iar pentru analizele nedecontate, pacienții vor trebui să scoată în continuare bani din buzunare. Investigațiile de bază însă pot fi făcute gratuit, în fiecare an, la orice spital, cu programare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Sanatate » "Boala tăcută" de care suferă un milion de români fără să ştie. Stilul de viaţă haotic este principalul declanşator