Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Boala care a umplut spitalele de copii, de la începutul verii. Simptomele care i-au speriat pe părinţi

Alertă printre părinţi: peste 700 de copii au ajuns, într-o singură zi, numai în Bucureşti la spital, cu probleme digestive şi toxiinfecţii alimentare. Medicii se aşteaptă la un număr şi mai mare de cazuri, odată cu venirea căldurii. Principalele cauze sunt mâncarea ţinută în căldură şi apa din piscine.

de Cristina Tănasă

la 25.06.2024 , 20:23

Febra, durerile abdominale şi vărsăturile au adus-o în această dimineaţă pe această mamă, cu fetiţa ei de 3 ani, la Unitatea de Primiri Urgenţe. Tratamentul dat acasă nu a funcţionat. 

Boala a umplut spitalele de copii

"Cred că de la grădiniță. Ori a venit un copil infectat cu ceva, ori de la mâncare. De aceea ne-am prezentat aici, pentru că nu știm ce e de făcut. Am vorbit cu medicul pediatru, ne-a recomandat niște medicamente și nu au avut efect", spune mama.

Vezi și

În fiecare zi caniculară, în Capitală, la un singur spital de pediatrie ajung peste 100 de pacienți. Numărul de cazuri a crescut cu peste 50% față de acum o săptămână, iar cel mai mare val este așteptat în următoarele două luni. "Majoritatea copiilor pe care i-am spitalizat de azi dimineață, au fost cu enterocolită. Un simplu regim alimentar și o hidratare bună rezolva problema, în schimb la infecțiile bacteriene tebuie tratată în funcție de antibiograma cu antibioticul potrivit", explică Prof. Dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie.

Pe acelaşi subiect

Cazurile uşoare pot fi tratate acasă, la recomandarea medicului de familie. Cazurile grave însă, mai exact, atunci când copilul nu se alimentează şi are febră prelungită, trebuie să ajungă de urgenţă la camera la gardă.

Părinții cred că prevenţia e aproape imposibilă în colectivitate. De aceea, încearcă să aibă grijă de ei de acasă. "Enterocolita da, făceau foarte des de la mânuțele nespălate din colectiviatate. Țin foarte mult în a le da vitamine, vitamina C, a mânca cât se poate de sanataos, le dau multe fructe înainte de masa de prânz. Băiețelul a fost și la sport, l-a ajutat la imunitate, tind să cred că anticorpii lui sunt mult mai puternici", spune o mamă.

Simptomele infecţiei cu E.coli

Orice aliment care stă la temperaturi mai mari de 6 grade începe să dezvolte bacterii. E.coli este una dintre cele mai răspândite. În câteva ore, corpul va da primele semnale. Boala debutează cu febră, vărsături și probleme digestive, iar netratată la timp duce la probleme mult mai grave.

"Şi apa dacă stă mult timp în căldură poate da toxiinfecții alimentare. Este o bacterie care uzual dă toxiinfecție alimentară. Atenție la copiii mici, ei pot în câteva ore să aibă semne de deshidratare și să fie nevoie să ajungă chiar la o camera de gardă", atrage atenţia Adrian Marinescu, Director Medical "Matei Balş".

Gustul schimbat sau acrișor al mâncării poate fi un semn că alimentul este alterat. Medicii recomandă o atenție sporită, în sezonul cald, la modul în care sunt depozitate alimentele, dar mai ales la spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor.

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Sănătate » Boala care a umplut spitalele de copii, de la începutul verii. Simptomele care i-au speriat pe părinţi