Antena Meniu Search
x

Bolile pentru care te poți pensiona pe caz de boală. Condiţii şi acte necesare

Mii de români se pensionează, anual, pe caz de boală, existând multe afecţiuni pentru care o persoană cu probleme de sănătate poate să solicite pensionarea pe caz de boală, în ciuda birocraţiei stufoase.

de Redactia Observator

la 09.02.2024, 15:40

Bolile pentru care te poți pensiona pe caz de boală
Bolile pentru care te poți pensiona pe caz de boală - Profimedia

Pensionarea pe caz de boală presupune că o persoană îşi încheie activitatea profesională în urma unei afecţiuni medicale. Iată care sunt bolile care permit pensionarea pe caz de boală, în funcţie de gradul de severitate şi în urma unei evaluări medicale, dar şi care sunt criteriile de eligibilitate pentru un astfel de tip de pensionare. 

Ce înseamnă pensionarea pe caz de boală

Pensionarea pe caz de boalase produce atunci când o persoană îşi încheie activitatea profesională din cauza unei afecţiuni medicale care îi limitează sau îi anulează capacitatea de a munci. În unele cazuri, pensionarea pe caz de boală este ultima soluţie pentru persoanele care se confruntă cu probleme serioase de sănătate.

Bolile pentru care se acordă pensie pe caz de boală

Pe acelaşi subiect

Pensia de invaliditate/boală se poate acorda în cazul afecţiunilor care reduc la cel puţin jumătate capacitatea de muncă a unei persoane. Poate fi vorba despre SIDA, neoplazii (tumori, boli de sânge), afecţiuni psihice (schizofrenie, tulburări de memorie sau de personalitate), afecţiuni apărută în urma unor accidente de muncă.

În general, pentru a fi pensionat pe caz de boală, solicitantul, indiferent dacă este bărbat sau femeie, trebuie să fi cotizat la stat cel puţin 15 ani, atât în ceea ce priveşte contribuţia la pensie cât şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Pentru persoanele care nu îndeplinesc criteriul legat de vechimea minimă de 15 ani, cazurile sunt evaluate fiecare în parte pentru a se stabili dacă solicitantul primeşte sau nu remuneraţia

Vorbim inclusiv despre persoanele care şi-au pierdut un membru, în urma unui accident de muncă, a vederii sau a auzului. Se poate ajunge la pensionare pe caz de boală chiar şi în cazul apariţiei anumitor tumori sau a unei eventuale boli de sânge.

Cine poate cere pensionarea pe caz de boală psihică

Din păcate, în ultimul deceniu au apărut cifre care arată că tot mai mulţi români solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice. Vorbim mai ales despre tulburări ale memoriei sau ale personalităţii.

Totuşi, trebuie precizat că cei care solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice ajung să facă obiectul unei anchete efectuate de o comisie de specialitate înainte de a obţine un verdict.

Acte necesare la dosarul de pensionare

De obicei în România, şi când se vorbeşte despre o solicitare de pensionare pe caz de boală avem de a face cu o birocraţie stufoasă. Pe lângă cererea tip, prin intermediul căreia se solicită pensionarea pe caz de boală, vorbim despre acte care să ateste identitatea, respectiv cartea de identitate şi certificatul de naştere, actele care să ateste studiile, actele de state civilă, diferite adeverinţe, etc.

Mai multe detalii despre actele necesare la dosarul de pensionare găsiţi AICI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Sanatate » Bolile pentru care te poți pensiona pe caz de boală. Condiţii şi acte necesare