Antena Meniu Search
x

Boli pentru care se poate solicita pensionarea pe caz de boală. Tabel complet

Mii de români se pensionează, anual, pe caz de boală, existând multe afecţiuni pentru care o persoană poate să solicite pensionarea pe caz de boală, în ciuda birocraţiei stufoase.

de Redactia Observator

la 31.08.2023, 09:59

Anual, mii de români se pensionează pe caz de boală
Anual, mii de români se pensionează pe caz de boală - Profimedia
  • Anual, mii de români se pensionează pe caz de boală.

Tehnologia de rang înalt a scos la suprafaţă numeroase soluţii medicale pentru tratarea a numeroase afecţiuni. Cu toate acestea, stresul cotidian ne dă bătăi de cap din ce în ce mai mari şi este factorul care duce, în mod direct sau indirect, la apariţia a numeroase probleme medicale.

Şi vorbim despre probleme medicale din ce în ce mai complicate. Într-un final, şi pe fondul vârstei mai înaintate, putem vorbi chiar de persoane care ajung să se pensioneze pe caz de boală. Iar în România, anual mii de persoane ajung într-o asemenea situaţie, respectiv să se pensioneze pe caz de boală.

Bolile pentru care se acordă pensie pe caz de boală

Bolile pentru care se poate acordă pensie de invalididate sunt bolile care reduc cu cel puţin 50% capacitatea de muncă a unei persoane. Putem vorbi aici despre elemente precum neoplazii, schizofrenie sau SIDA, dar şi despre afecţiuni apărute în urma unor accidente de muncă.

Pe acelaşi subiect

Vorbim inclusiv despre persoanele care şi-au pierdut un membru, în urma unui accident de muncă, a vederii sau a auzului. Se poate ajunge la pensionare pe caz de boală chiar şi în cazul apariţiei anumitor tumori sau a unei eventuale boli de sânge.

Cine poate cere pensionarea pe caz de boală psihică

Din păcate, în ultimul deceniu au apărut cifre care arată că tot mai mulţi români solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice. Vorbim mai ales despre tulburări ale memoriei sau ale personalităţii.

Totuşi, trebuie precizat că cei care solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice ajung să facă obiectul unei anchete efectuate de o comisie de specialitate înainte de a obţine un verdict.

Care e vechimea minimă pentru pensia pe caz de boală

În general, pentru a obţine o pensionare pe caz de boală, o persoană trebuie să fi cotizat pentru minim 15 ani atât din punctul de vedere al contribuţiei la pensie, cât şi din punctul de vedere al contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. Indiferent că este o persoană de sex masculin sau sex feminin.

Cazurile în care o persoană solicită pensionare pe caz de boală, dar nu are vechimea minimă de 15 ani, sunt analizate punctual, fiecare în parte, pentru a se stabili dacă se impune aplicarea unei remuneraţii şi eventual valoarea acesteia.

Acte necesare la dosarul de pensionare

Cum spuneam, ca de obicei în România, şi când se vorbeşte despre o solicitare de pensionare pe caz de boală avem de a face cu o birocraţie stufoasă. Pe lângă cererea tip, prin intermediul căreia se solicită pensionarea pe caz de boală, vorbim despre acte care să ateste identitatea, respectiv cartea de identitate şi certificatul de naştere, actele care să ateste studiile, actele de state civilă, diferite adeverinţe, etc.

Mai multe detalii despre actele necesare la dosarul de pensionare găsiţi AICI.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Boli pentru care se poate solicita pensionarea pe caz de boală. Tabel complet