Antena Meniu Search
x

Exclusiv Cancerul, în umbra Covid-19. Pandemia a schimbat protocolul pentru bolnavi. Reportaj în cel mai mare institut onclogic din România

Cancerul nu ţine cont de liste de aşteptare. În pandemie, bolnavii de cancer sunt printre cei mai afectaţi: intervenţiile chirurgicale s-au redus la jumătate şi s-au creat liste nesfârşite de aşteptare. Pentru că sunt printre cei mai vulnerabili în faţa virusului, medicii trebuie să facă adevărate minuni pentru a-i izola şi trata la adăpost de coronavirus. Urmăriţi un reportaj exclusiv, filmat de o echipă Observator în cel mai mare institut oncologic din ţară.

de Bogdan Ocnaru

la 06.11.2020, 23:29

Vezi și
  • O echipă Observator a realizat un reportaj în cel mai mare institut oncologic din țară
  • Închiderea spitalelor orăşeneşti a redus semnificativ diagnosticarea cancerului

Echipa medicală pregăteşte un pacient pentru intervenţie. E un bărbat în vârstă pentru care ultima şansă la viaţă este această operaţie.

dr. Bogdan Tănase, director medical IOB: Un pacient care are o tumoră pe esofag, terminal. Scos stomacul în totalitate, plus o parte din esofag şi făcut o legătură între esofag şi intestinul subţire în torace. E o intervenţie mare şi pentru pacient şi pentru echipa chirurgicală.

Institutul Oncologic Bucureşti, cel mai mare centru de tratare a cancerului din România. Peste 25 de mii de pacienţi caută vindecarea aici în fiecare an. Jumătate vin pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale, cealaltă jumătate - pentru chimioterapie şi radioterapie.

Nu şi anul acesta! Pandemia a schimbat cu totul protocolul şi greul a devenit şi mai greu pentru toată lumea.

„Suntem şi noi epuizaţi, ne este foarte greu. Ne străduim să ne facem treaba cu plăcere, să-i ajutăm pe pacienţi, să le fie bine, să îi protejăm”.

Testul Covid-19, obligatoriu pentru tratament

Clădirea veche a fost adaptată noilor vremuri. Pacienţii stau la rând, ajung apoi pe holul căptuşit cu marmură şi li se face triajul. Completează hârtiile obligatorii, li se ia temperatura, sunt înregistraţi şi merg la testare. Testul îţi dă sau îţi ia şansa la viaţă. Dacă ieşi negativ la COVID, revii curând la institut pentru a urma planul de tratament. Însă un test pozitiv transformă un pacient oncologic într-unul de boli infecţioase, pentru care cancerul nu mai e o prioritate.

Săli de mese goale, holuri pustii, saloane şi paturi mai mult goale. Spitalul pare o umbră a locului ce a fost.

Bogdan Tănase, director medical IOB: Noi avem saloane de 2 şi 3 paturi. în saloanele de 2, internăm unul. în saloanele de 3, internăm 2, cu măsuri de distanţare socială. Saloanele izolator trebuie să aibă grup sanitar propriu şi internăm o persoanlă.

Reporter: Care e capacitatea secţie în care ne aflăm acum?

Bogdan Tănase, director medical IOB: 52 de paturi.

Reporter: Câte sunt folosite?

Bogdan Tănase, director medical IOB: 20+25 de paturi.

Suntem la terapie intensivă. Şi aceasta este ruptă în două. O aripă este rezervată urgenţelor majore, care nu pot să aştepte rezultatul testelor covid, cealaltă este pentru pacienţii operaţi în regim obişnuit, testaţi negativ. România duce lipsă de locuri în ATI. Paradoxal, la Institutul Oncologic Bucureşti ele există, dar nu pot fi folosite.

Reporter: Paturile astea erau pline?

Mirela Alibişoru, asistentă şefă ATI: Într-o perioadă normală, da. Da! Inclusiv post-operatorul era plin.

Reporter: Şi acum câţi pacienţi aveţi.

Mirela Alibişoru, asistentă şefă ATIÎn jur de 20. Mai puţin de jumătate.

Închiderea spitalelor orăşeneşti a redus semnificativ diagnosticarea cancerului şi a altor boli cronice. Şi soluţiile nu se arată.

Alina Comanescu: E foarte dificil să faci mamografie, colonoscopie sau orice tip de procedura diag intr un spital covid sau suport.

Doar că de la vârful Sănătăţii, măsurile pentru aceşti bolnavi există, dar lipsesc cu desăvârşire.

Nelu Tătaru: Trebuie să ţinem cont că fiecare pacient care are o patologie noncovid trebe evaluat, investigat. în condiţiile în care nu poate fi reprogramat, să sufere şi intervenţiile de care avea nevoie.

Bogdan Ocnaru, reporter ObservatorBolnavul de cancer nu intra în buletinul zilnic pe care-l primim de la autorităţi. Vremurile pe care le traim acum se vor rasfrange in viata sa in urmatoarele luni, spun specialistii. Diagnosticarea tarzie, acesul greu la tratament aproape imposibil la inovatie, vor schimba iremediabil evoluţia acestei boli.

Şi, pentru mulţi dintre cei care luptă cu boala nemiloasă, va fi deja prea târziu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Cancerul, în umbra Covid-19. Pandemia a schimbat protocolul pentru bolnavi. Reportaj în cel mai mare institut onclogic din România