Antena Meniu Search
x

Ce date a publicat, de fapt, Ministerul Sănătăţii. Motivul scandalului dintre Vlad Voiculescu și ceilalți miniștri

Datele publicate de Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, în urmă cu 5 zile a declanșat un adevărat război al declarațiilor între Voiculescu și alți miniștri inclusiv premierul Florin Cîțu.

de Redactia Observator

la 10.03.2021, 13:26

Florin Cîțu / Vlad Voiculescu - Inquam Photos
  • Ministerul Sănătății a publicat pe 5 martie date despre pandemie și despre campania de vaccinare.
  • Datele conțin informații despre testare, rata de incindeță și numărul de bolnavi pe județe, dar și despre personalul din armată și din alte instituții ale statului care s-au vaccinat fără a se programa în platformă
  • Voiculescu a readus în discuție tema vaccinărilor paralele, făcute „peste rând” în contextul căreia a intrat în conflict cu Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță.
  • Recorder susține că aproape 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul.

Pe 5 martie, ministrul Sănătății, a anunțat transparență totală, în legătură cu informațiile legate de pandemia Covid-19 și vaccinare.  Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul data.gov.ro două fișiere de date: unul privind testarea pe fiecare județ, incidența în fiecare localitate, numărul decelor cauzate de COVID pe județe, numărul de pacienți din fiecare spital și altul privind numărul de doze de vaccin administrate în fiecare centru de vaccinare și categoriile din strategia de vaccinare pentru care au fost făcute. Datele pot fi accesate aici.

Buletin de Bucureşti a relatat marţi că datele oficiale publicate scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma naţională şi pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituţii militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne. O situaţie făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din Bucureşti nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.

Cîţu şi Voiculescu se ceartă pe datele publicate de Ministerul Sănătăţii

Datele publicate de Ministerul Sănătății a dus la un conflict între Vlad Voiculescu și premieru Florin Cîțu. Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că a trimis Corpul de control la MS pentru a face verificări. Premierul a spus că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize. În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste și vaccinare ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte. „Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul. Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, în care şi-a prezentat argumentele în favoarea prezentării acestora date, a precizat că nu există niciun conflict între el şi premier. ”Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, detaliază el. 

Miercuri, Cîțu a comentat iar subiectul și a reluat situația locurilor libere în platforma de vaccinare. „Aștept să văd de ce e posibil la Timișoara sau Timiș să aibă locuri libere și totuși să ceară vaccinuri în plus”, adaugă Cîțu. Referitor la afirmațiile lui Vlad Voiculescu, potrivit cărora „transparența deranjează”, premierul spune: „Eu am spus din primul moment că voi prezenta transparent toate concluziile. De exemplu, rapoartele de control din urma incendiilor de la Balș, de la Piatra Neamț. Rămân fidel acestui lucru. Cred că astăzi (miercuri - n.r.), după ședința de Guvern, dacă este gata, voi veni cu câteva concluzii. Întotdeauna am fost susținător al transparenței 100%”.

Florin Cîțu: S-a format ideea că s-au vaccinat persoane care nu trebuiau. Ministerul Sănătății să explice

Florin Cîțu precizează că susține prezentarea zilnică a datelor defalcate. „Am văzut niște concluzii în spațiul public care arată niște acuzații grave, pe care trebuie să le explice cei care au publicat datele. Înțeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat persoane din personalul militar care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este foarte grav. Dacă există dovezi, cei care au publicat datele trebuie să le susțină și să le explice. Instituțiile statului trebuie să se autosesizeze”, mai spune premierul.

Ministrul de Interne recunoaște că angajații MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din minister, precizând că au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor. El susţine că aproape 27.000 dintre angajaţii MAI s-au imunizat, reprezentând jumătate dintre cei care şi-au exprimat opţiunea de a se imuniza, el considerând că "s-a respectat legea", deşi angajaţii din minister nu s-au programat în platforma de vaccinare.

Recorder: 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul

Recorder a publicat noi dezvăluiri în acest scandal, susținând că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare, iar mulți dintre cei care au sărit peste rând au fost imunizați în centrele speciale ale instituțiilor de forță.

Citește și:

Nelu Tătaru: Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament

Demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele Covid-19 pe județe este corect pe fond, dar trebuie să existe unele avize, a declarat într-un interviu la RFI președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru. Fostul ministru PNL al Sănătății se referă pe de altă parte în interviu la dezvăluirile făcute de societatea civilă privind existența unui sistem paralel de vaccinare în București și precizează că a discutat cu reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare și că urmează ca săptămâna viitoare să existe lămuriri, iar centrele respective de vaccinare „să intre în circuitul deschis".

În acest timp, fostul ministru al Muncii, liderul PNL Bucureşti Violeta Alexandru, afirmă că nu este nicio problemă cu publicarea datelor despre vaccinare, acestea fiind date statistice. ”Ştiu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te «împacheteze», ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbeşti şi tu limba lui «nu se poate»”, a afirmat Violeta Alexandru. Acesta apreciază că nu este suficientă transparentizarea datelor, este nevoie de reformă în sistemul public, însă susţine că sistemul, de fiecare dată, se opune. Violeta Alexandru a transmis că trebuie explicat de ce există centre de vaccinare care nu apar în platformă, altfel se pierde încrederea populaţiei.

Ce s-a întâmplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele şi ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lămurite. Asta este o altă discuţie. Foarte importantă. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialiştii au loc să explice pe acest subiect, bănuiesc că există explicaţii. Pentru toţi românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectaţi, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali şi alţii mai ... fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reacţii în societate în general dar şi în mediul politic. Aici răspunsul e clar: transparenţă totală în explicaţiile oferite”, consideră Violeta Alexandru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Ce date a publicat, de fapt, Ministerul Sănătăţii. Motivul scandalului dintre Vlad Voiculescu și ceilalți miniștri