Antena Meniu Search
x

Ce trebuie să consumăm în perioada sezonului rece

Alimentația are un rol extrem de important în sănătatea organismului, prin urmare ea trebuie să se adapteze în permanență la transformările și nevoile acestuia, de la un sezon la altul. Zilele scurte și friguroase de iarnă produc schimbări la nivelul ritmului biologic și nevoile organismului diferă de cele resimțite pe perioada verii.

de Redactia Observator

la 12.10.2021, 10:49

supa de dovleac cu decor de Craciun
Ce trebuie să consumăm în perioada sezonului rece - Profimedia Images

Odată cu instalarea sezonului rece, organismul nostru este mult mai vulnerabil, prin urmare are nevoie de alimente specifice care să-l protejeze și să-l mențină sănătos. Pofta de mâncare crește și simțim tot mai mult nevoia de a consuma mâncăruri grase, carne, prăjeli, iar asta vine din timpuri străvechi, când omul consuma semnificativ mai multe calorii ca să supraviețuiască pe timpul iernii.

Citește și: Alimente și băuturi pe care nu e recomandat să le consumi după 50 de ani

Multe dintre alimentele pe care le consumăm de obicei, în orice moment al anului, ne ajută să ne menținem sănătoși și pe timpul sezonului rece. Însă supele și ciorbele au un rol aparte. Mâncărurile calde, pentru care trebuie să folosim lingura, sunt deosebit de importante în sezonul rece: ne încălzesc pe dinăuntru și ne hidratează instant, în ciuda aerului rece si uscat din timpul iernii. Așa cum știm, în supe și ciorbe folosim numeroase legume, sursă bogată în fibre, vitamine și minerale. Ba chiar unele dintre ele sunt considerate chiar remedii naturale împotriva răcelilor, cum ar fi ceapa și morcovul.

Legumele și fructele ajută la consolidarea sistemului imunitar, atât de pus la încercare pe timpul sezonului rece. Deși o dietă bazată pe legume și fructe nu garantează nimănui că va scăpa de răceli sau gripă, aportul de vitamina C asigură o protecție suplimentară împotriva infecțiilor și contribuie la starea de bine. Nutriționiștii recomandă ca iarna să consumăm în mod special fructe precum portocale, lămâi, mere sau ananas, foarte bogate în vitamine.

Un rol deosebit de important în alimentația pe timpul sezonului rece îl au lactatele. Iaurturile, brânzeturile sau chiar laptele pur și simplu asigură niveluri optime de vitamina B și vitamina D în organism, atât de necesare pentru a ne ține departe de anemii ori căderi de calciu.

E important ca trecerea la o astfel de alimentație să fie făcută gradual, ca organismul să aibă timp suficient să se adapteze. Așa vei fi mai energic, vei avea o dispoziție mai bună și vei avea toate șansele să fii ocolit de virozele care dau târcoale la orice pas, mai ales în primele săptămâni din sezonul rece. Așadar, dacă te-ai hotărât să-ți pregătești organismul încă de pe acum pentru zilele geroase de iarnă, însă nu ai inspirație să-ți prepari singur în bucătărie mâncăruri sănătoase, contează pe eatZZ. Descarcă aplicația și comandă tot ce poftești de la unul din restaurantele care au livrare în zona ta. Poftă bună!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Ce trebuie să consumăm în perioada sezonului rece