Antena Meniu Search
x

Video Continuă protestul din Sănătate. Dacă negocierile vor eşua, medicamentele vor fi plătite din buzunarul medicilor: cât costă tratamentul unui cardiac sau al unui diabetic

Medicii de familie şi din ambulatoriu au protestat, azi. La fel şi angajaţii din spitale. Vor mai mulţi bani la salarii, în condiţiile în care bugetul alocat Sănătăţii în acest an este unul de criză. Pacienţii se tem, însă, că vor fi nevoiţi să-şi plătească tratamentele, dacă negocierile vor eşua.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 18.01.2024, 20:12

Vezi și

Lucian Văduva are 63 de ani, este diabetic și dependent de insulină. Nu şi-ar permite să-şi plătească singur tratamentul care-l ţine în viaţă. "De cinci ani fac insulină. Gratuită, o fac de trei ori pe zi fac injecţii, e 50 de lei un flacon. Foarte mult costă insulina dacă e să o cumperi", a declarat Lucian Văduva. Milioane de bolnavi din România se gândesc că protestele medicilor îi va afecta grav.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cerut pentru anul acesta 4 miliarde 700 de milioane de lei

"Un bolnav cu cancer. Poate să ajungă, pe lună, într-o lună între 150-200 până la 300 de lei cel puțin. Dacă vorbim de pacienții cardiaci. Prețurile sunt cam de la 150 de lei pe lună. Și pot să ajungă până la 1.000 de lei", a declarat Vasile Barbu, președinte asociatie pacienți. Și consultațiile sunt scumpe. Vizita la un cardiolog costă între 250 şi 1.000 de lei, cu tot cu EKG şi ecografie, o consultaţie la diabetolog poate ajunge şi la 600 de lei, iar la psihiatrie, gastorenterolgie sau pneumonie este între 300 şi 500 de lei.  

Negocierile purtate de Colegiul Medicilor și CNAS au rezolvat doar parţial cerinţele medicilor. "Ne-au garantat că până la 1 iulie, deci pentru următoarele cinci luni, se va menţine valoarea actuală a punctului. Dar în această periodă se vor face numeroase controale de către echipe mixte", a declarat Cosmin Alexandrescu, Colegiul Medicilor România. Protestele continuă până când aceste noi prevederi vor fi transpuse într-un act normativ. Bugetul CNAS pe 2024 este, însă, unul de criză.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cerut pentru anul acesta 4 miliarde 700 de milioane de lei, dar a primit în schimb 3 miliarde 300 dee milioane. Criza se resimte deja în ţară. În Brașov, sistemul centrelor de permanență este în pragul colapsului. Medicii sunt neplătiți de trei luni și au ajuns să aducă bani de acasă pentru a ține deschise cabinetele. "Eu cred că pentru oricine ar fi umilitor să nu fii plătit de trei luni de zile, nu? Păi acasă avem familii, cum să nu fie umilitoare? Foarte umilitoare", a declarat Ana Șestacova, coordonator centru. "De ce nu sunt plătiți de trei luni medicii? Pentru că nu ne-au fost alocate fonduri de la Ministerul Sănătății, pentru plata acestor servicii", a declarat Ancuța Daisa, director CASJ Brașov.

În plus, Federația Sanitas strânge semnături pentru o grevă generală luna viitoare, iar cadrele medicale au protestat azi la ușa ministrului de Finanțe. Surse Observator susţin că Guvernul e dispus să majoreze salariile cu 20% pentru personalul TESA, nu pentru medici și asistenți, aşa cum cer sindicaliştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Continuă protestul din Sănătate. Dacă negocierile vor eşua, medicamentele vor fi plătite din buzunarul medicilor: cât costă tratamentul unui cardiac sau al unui diabetic