Antena Meniu Search
x

Video Imagini din zona roșie a unei maternități Covid-19 din România, unde copiii nou-născuți sunt izolați de mame în primele lor zile

S-au născut sub semnul speranţei, în anul cel mai greu, în timpul pandemiei. Sunt luptătorii cei mai mici, dar şi cei mai puternici. Copiii care vin pe lume în maternităţile Covid sunt izolaţi de mame în primele lor săptămâni. Pentru prima oară, o echipă Observator a filmat în zona roşie din maternitatea Bucur, prima transformată în spital covid pentru gravide.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 24.12.2020, 02:23

Vezi și
  • Peste 160 de bebeluşi au trecut în ultimele nouă luni prin braţele medicilor de la maternitatea Bucur

În sala de naşteri, plânsul unui bebeluş se aude puternic. Aşa salută el lumea în care ajunge. Încă nu ştie că dincolo de măştile care îl întâmpină în prima clipă, oamenii au chipuri şi inimi blânde. Că va simţi din nou căldura mamei, odată ce pericolul va trece. 

Adina, mama Nazlanei: Doar am auzit că plânge. Am început să plâng, mi-a spus să stau liniştită că o să fie bine.

Aici ajung, imediat după ce se nasc, bebeluşii suspecţi de Covid. 

ReporterCum îi încurajaţi pe bebeluşi? 

Neonatolog Mihaela Mitroi: Le spunem că sunt nişte victorioşi, nişte luptători, că o să fie totul bine, că noi suntem alături de ei, că părinţii îi aşteaptă acasă. Orice atingere – în mintea lor – e ideea asta: m-a luat cineva în braţe. O fi mama?

Numai că nu e mama. În pandemie, asistentele şi medicii sunt mame pentru aceşti copii.  

Nazlana e o fetiţă care a venit pe lume în urmă cu doar câteva ore. Are peste 3 kg şi 50 de centimetri. Numele ei înseamnă "sensibilă" dar, de fapt, a demonstrat deja cât de puternică e. 

Neonatolog Mihaela Mitroi: Noi încercăm să suplinim mămicile pe perioada internării, intrăm cât de des se poate la ei, îi alinăm când plâng, când sunt neliniştiţi. 

Gabi Floarea, asistentă: Ne gândim în fiecare moment că oricare dintre ei poate fi... ar fi putut fi copilul nostru. 

Mamele sunt izolate în altă zonă a spitalului

Într-o altă zonă a spitalului sunt izolate mamele acestor copii. Mâinile lor sunt goale, nu au pe cine să strângă la piept. Mama Nazlanei se consolează cu câteva fotografii. 

Adina: De ieri de când am primit pozele le măresc întruna, mă uit, iar le închid, iar le deschid şi tot aşa.

Cu câteva ore înainte de cezariană, Adina a aflat că e infectată cu Sars-CoV-2. Aşa a ajuns la maternitatea Bucur, prima din ţară dedicată exclusiv cazurilor de COVID. Nimeni în afară de viitoarele mame nu intră aici. 

Ema Scweninger, reporter Observator: De obicei, această zonă era plină cu tătici care abia aşteptau să îşi vadă bebeluşii şi să afle veşti despre soţiile lor. Acum, locul este pustiu. Nimeni nu are voie în spital. Taţii îşi cunosc copiii abia cnd aceştia ies pe uşa spitalului cu mamele lor. 

Din martie până acum, zi şi noapte, echipa medicală protejează cu toate forţele cel mai fragil şi cel mai frumos lucru din lume: viaţa la început de drum. 

Peste 160 de bebeluşi au trecut în ultimele nouă luni prin braţele medicilor de aici. Doar patru s-au dovedit a fi pozitivi. Şi toţi au plecat cu bine acasă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Imagini din zona roșie a unei maternități Covid-19 din România, unde copiii nou-născuți sunt izolați de mame în primele lor zile